MAPA GLOBAL
Misc 30/06/2013

Els EUA revolucionen el mapa energètic

Les economies emergents, amb la Xina i l'Índia al capdavant, ja sumen el 56% del consum mundial

i
Ignasi Pujol
3 min
Els fons sobirans estenen els tentacles gràcies a la crisi

BarcelonaEl mapa energètic mundial es redefineix. En bona part, a causa de la crisi econòmica mundial, que empeny cap avall el consum de molts països i dispara el de les denominades economies emergents, amb la Xina al capdavant (el consum energètic del gegant asiàtic va créixer un 7,4% el 2012 i ja suposa el 21,9% del consum mundial). Però la fisonomia energètica global també s'ha vist afectada per la irrupció de noves tecnologies, com la del shale gas (gas d'esquist), que els Estats Units estan esprement.

L'any passat els EUA van viure els increments anuals més importants de la producció de petroli (+13,9%) -gràcies a la creixent producció d'hidrocarburs no convencionals, com el petroli de formacions compactes tight oil - i de gas (+4,7%), segons constata l' Anuari rstadístic de l'energia mundial de BP 2013 , presentat aquesta setmana. L'augment de la producció de gas natural va abaratir els preus als EUA i va provocar que el gas natural desplacés el carbó en la generació elèctrica, un fet que va suposar que els EUA experimentessin el descens més gran de consum de carbó del món.

"Els desafiaments giren al voltant de com responem als grans canvis que estem veient: un canvi en la demanda cap a les economies emergents, i un canvi en el subministrament que comporta més diversitat de fonts d'energia, incloses les no convencionals", va explicar Emilio Estrada, vicepresident i director d'operacions de BP Espanya, en la presentació de l'informe. "Les dades mostren que hi ha molta energia disponible", va afegir.

Caiguda global

L'informe desvela la caiguda del creixement global del consum d'energia a l'1,8% el 2012, per sota del 2,4% de l'any anterior (i molt inferior a la mitjana del 2,6% dels últims deu anys). Això s'explica en part per la recessió econòmica i també pel fet que els particulars i les empreses van respondre als elevats preus amb més eficiència en l'ús de l'energia.

Les economies emergents -no pertanyents a l'OCDE- van ser les responsables del creixement de la demanda, amb la Xina (+7,4%) i l'Índia (+5,1%) com a responsables del 90% d'aquest increment. Si fa vint anys les economies emergents suposaven només el 42% del consum mundial, aquesta xifra arriba al 56% en l'actualitat. El consum dels EUA, per contra, va caure un 2,8%, mentre que a la Unió Europea el descens de consum energètic va ser de l'1,1%.

"Les dades ens indiquen que la part del món que s'està industrialitzant no només supera l'OCDE en termes de creixement demostrat de reserves, sinó que també contribueix equitativament a la producció d'energia", va apuntar el cap d'economia energètica de BP, Paul Appleby.

El petroli continua sent el principal combustible, amb un 33,1% del consum mundial d'energia, encara que segueix perdent quota de mercat per tretzè any consecutiu i la seva quota de mercat actual és la més baixa que s'ha registrat des que BP va començar a recopilar dades, el 1965. El consum mundial de petroli va créixer un 0,9%, per sota de la mitjana històrica. La producció mundial de cru, en canvi, va augmentar un 2,2%, amb una producció rècord a l'Aràbia Saudita, la Unió d'Emirats Àrabs i Qatar.

D'altra banda, el consum mundial de gas natural va créixer un 2,2%, per sota de la mitjana històrica del 2,7%. La producció mundial va créixer un 1,9%.

El consum de carbó va créixer un 2,5% el 2012, molt per sota de la mitjana del 4,4% de l'última dècada, i per primera vegada la Xina en va ser el principal consumidor mundial.

D'altra banda, la producció global d'energia nuclear va caure un 6,9%, el descens més gran per segon any consecutiu. La producció japonesa -marcada per l'accident de Fukushima el 2011- va caure un 89%, un fet que suposa el 82% de la caiguda mundial. La nuclear va suposar el 4,5% del consum mundial d'energia, la quota més baixa des del 1984. La producció hidroelèctrica, en canvi, va augmentar un 4,3% (tot l'increment net correspon a la Xina).

Finalment, les fonts d'energia renovable van experimentar resultats diversos el 2012. La producció mundial de biocombustibles va viure la primera caiguda des del 2000 (-0,4%) a causa d'una disminució als EUA (-4,3%). Per contra, l'energia renovable utilitzada per a la generació elèctrica (bàsicament eòlica i solar) va créixer un 15,2%. Les energies netes van suposar el 2,4% del consum mundial, molt per sobre del 0,8% del 2002. Les renovables van suposar un 4,7% de la generació elèctrica mundial i van batre el seu propi rècord.

stats