Publicitat
Publicitat

ENERGIA

Competència alerta que la tarifa plana elèctrica encareix el rebut de la llum

L’oferta anual més alta supera en més de 100 euros la millor tarifa que hi ha al mercat

La Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC) va publicar ahir les ofertes que han fet les companyies comercialitzadores d’electricitat de tarifa plana. És una opció que dóna el reial decret del 28 de març, que estableix el nou sistema de càlcul del rebut elèctric, que és variable en funció del preu majorista. El decret obligava les comercialitzadores a donar una opció als petits consumidors de poder contractar una tarifa plana per tot l’any. Això vol dir que amb un contracte d’aquest tipus el consumidor podria saber exactament quant pagaria cada mes en el rebut de la llum. Això sí, com alerta la CNMC, si el consumidor es fa enrere i vol sortir d’aquest sistema tarifari abans de complir-se l’any, ha de pagar una penalització.

Les principals comercialitzadores de referència, entre les quals hi ha Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, EDP España i E.ON, van presentar les seves ofertes fixes anuals -tarifes planes- que són fins a un 17% més cares que el millor preu del mercat i un 11% més cares que el preu voluntari al petit consumidor (PVPC), que és el de la gran part dels abonats. Aquestes ofertes anuals superen fins a 100 euros el millor preu que es pot trobar al mercat, o en uns 70 euros l’actual preu del PVPC, segons la informació recollida per la CNMC.

En el comparador de preus del regulador s’aprecia que, per a un consumidor de 3,3 quilowatts de potència i 3.000 quilowatts hora (kWh) anuals de consum, les ofertes presentades per les elèctriques oscil·len entre 687 euros i 723 euros. La comercialitzadora amb l’oferta anual més baixa és EDP, amb 687 euros anuals, enfront dels 696 euros d’Iberdrola, els 714 euros d’E.ON, els 718 euros de Gas Natural Fenosa i els 723 euros d’Endesa. El cost anual de l’oferta més cara supera en més de 100 euros la millor oferta actual del mercat, que correspon a l’empresa Alcanzia i que puja a 617 euros. El cost anual del PVPC és en l’actualitat de 650 euros.

Les ofertes de les empreses parteixen d’un preu per megawatt hora (MWh) de 68 euros, enfront dels 48 euros per MWh fixats pel govern espanyol de manera provisional fins a la posada en pràctica del nou sistema de revisió de preus.

Les elèctriques, que també disposen d’ofertes en el mercat lliure, presenten aquests preus fixos anuals més elevats a causa de la necessitat de cobrir-se davant la volatilitat del mercat durant un llarg període de temps. En donar a conèixer les ofertes, la CNMC adverteix que la contractació ha de fer-se “després de comparar acuradament altres ofertes disponibles al mercat”, i recomana als usuaris prudència, “més encara tenint en compte que la rescissió anticipada comporta una penalització que no inclouen altres ofertes disponibles al mercat més competitives”, recorda la CNMC. També s’ha de tenir en compte, diu el regulador, el compromís de permanència i la possible obligació de contractar serveis addicionals.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF