Publicitat
Publicitat

IMPOSTOS

Cemex recorrerà una multa de 455 milions per haver simulat pèrdues

L’Agència Tributària va patir sis dimissions i cessaments pel cas a finals de l’any passat

L’Agència Tributària ha enviat a la filial espanyola de la multinacional Cementos Mexicanos dues sancions administratives per un valor total de 450 milions d’euros, després d’una llarga investigació fiscal de l’Agència Tributària espanyola feta sobre els comptes de l’empresa entre els anys 2006 i 2009. En un comunicat a la borsa de Mèxic el grup va informar que la subsidiària espanyola “ha estat formalment notificada” i que “les autoritats fiscals han discutit part de les pèrdues fiscals reportades per Cemex durant aquells anys”.

La companyia cimentera ha estat acusada d’haver inflat presumptament les pèrdues per pagar menys impostos, a través de crèdits fiscals. Aquesta pràctica, que algunes multinacionals han utilitzat per evitar tributar als països on mantenen filials actives, s’hauria produït a partir del 2006, coincidint amb el punt més àlgid de la bombolla immobiliària, quan la producció de ciment estava en el moment més vigorós, amb uns marges i beneficis que van desaparèixer dos anys més tard amb l’esclat de la crisi. El consum de ciment encara segueix actualment sota mínims.

El comunicat de Cemex va assegurar que interposarà recurs davant la decisió de l’Agència Tributària espanyola, i recorda que l’empresa no haurà de concretar cap pagament “fins que totes les reclamacions interposades s’hagin resolt”, informa Efe. També admet que aquests recursos es “poden allargar de manera considerable”.

En tot cas, la nota de Cemex sí que adverteix sobre les conseqüències de les sancions si fracassen aquests recursos que presentarà. “Aquest assumpte podria provocar un impacte advers significatiu sobre els resultats de l’operació, la liquiditat i la situació financera” de la companyia, destaca l’agència Europa Press.

Sense impacte immediat

Finalment, el comunicat de l’empresa indica que els problemes fiscals no afectaran “de forma immediata” les activitats de l’empresa en territori espanyol, on acumula vuit fàbriques (algunes, tancades temporalment, a l’espera d’una revifalla de la demanda de ciment), una de les quals és a Catalunya, a Alcanar. Al marge de les plantes, el grup que presideix Lorenzo Zambrano també té trenta pedreres de material i set centres de distribució.

Cemex va pactar el febrer passat la continuïtat de la planta d’Alcanar amb la Generalitat, que es va comprometre a ampliar el dragatge del port dels Alfacs. El grup mexicà tenia una segona fàbrica a Sant Feliu de Llobregat, l’antic centre de Sansón, que va vendre a Ciments Molins el juliol del 2013. Actualment aquesta fàbrica està aturada.

La investigació a Cemex va provocar una autèntica tempesta a l’Agència Tributària a finals de l’any passat, amb una sèrie de dimissions i cessaments en cadena. La destitució d’una inspectora que va rebutjar un primer recurs de la multinacional mexicana el novembre passat es va convertir en el detonant de la sortida de fins a set alts càrrecs de l’organisme de control tributari.

Fins i tot la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va haver de sortir al pas per negar possibles relacions del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, amb Cemex, en la seva etapa al sector privat abans de ser ministre. La neteja de càrrecs a l’Agència Tributària va incitar la reacció de l’oposició del PSOE, que va acusar el govern de Mariano Rajoy de caça de bruixes. Els relleus de càrrecs van culminar amb la dimissió del director d’Inspecció Financera i Tributària, Luis Jones.

Un sector abocat a les exportacions

El consum de ciment ha caigut de manera exponencial els últims cinc anys, cosa que ha suposat que les fàbriques ubicades al mercat espanyol s’hagin vist obligades a potenciar les exportacions. La falta de licitació pública s’ha afegit a la poca construcció d’habitatges. Només la rehabilitació ha mostrat signes de recuperació, però en cap cas pot compensar la davallada continuada de la construcció nova. L’any 2014 ha començat com el setè exercici consecutiu en què el consum de ciment cau a un ritme superior al 20%. Durant el gener, a Catalunya se’n van utilitzar 110.000 tones, un 20,3% menys que les 141.000 consumides el gener del 2013, segons dades de l’organització empresarial Ciment Català.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF