REFORMA DE LA LLEI D'ARRENDAMENTS
Economia 02/08/2013

La Cambra, a favor dels lloguers turístics

Demana al Govern que reguli la situació d'aquesta oferta per la seva importància

Sara Castillo
2 min

Palma.El president de la Cambra Oficial de Comerç a Mallorca, Joan Gual de Torrella, va enviar ahir una carta oberta al Govern de les Illes Balears, concretament al conseller de Turisme i Esports, Carlos Delgado, després que la darrera modificació legislativa de la Llei d'arrendaments urbans no "deixi clar si llogar o posar en lloguer un habitatge privat és legal". Davant aquesta incertesa, molts propietaris i usuaris d'arrendament s'han preocupat i Joan Gual assegura en nom seu que el turisme residencial "aporta estabilitat econòmica a la Comunitat".

L'aprofitament turístic d'habitatges privats és una opció per a moltes famílies i joves que opten per llogar un pis, un apartament o una habitació i per altres que cedeixen la seva llar. Una fórmula que havia començat a les zones rurals i de costa en forma de cases vacacionals ha esdevingut també més urbana amb la crisi. "Pot ser més econòmic i divertit que anar en un hotel i pot ajudar que propietaris puguin pagar les factures gràcies als doblers que reben dels arrendats", afirmen des d'empreses especialitzades en lloger per internet com Airbnb.

Segons un estudi de la Cambra, el mercat residencial estranger suposa un 45% del turisme a les Illes a diferència de la Conselleria, que ho xifra en el 30%.

La Cambra Oficial de Comerç assegura que restringir els arrendaments "pot suposar una limitació del dret de propietat dels usuaris i propietaris". Tanmateix, Joan Gual explica que la modificació legislativa podria comportar que "un particular resident a Palma no pogués llogar durant una setmana de vacances un apartament a Pollença". La Cambra afegeix que la Conselleria de Turisme té com a prioritat "l'obtenció d'un mercat amb un poder adquisitiu mitjà o alt" i, tot i les limitacions que es volen imposar, la Cambra assegura que l'aprofitament turístic "pot generar ingressos i riquesa perquè els usuaris arrendats consumeixen altres productes, com els transports, el rent a car o els supermercats". Gual apunta que "no podem deixar que clients residencials s'escapin de les Illes cap a altres territoris competidors", perquè suposaria "una pèrdua de riquesa i d'ingressos".

Des de la Cambra Oficial de Comerç afirmen que qualsevol decisió política que es prengui ha de basar-se en l'enriquiment col·lectiu. Consideren que el Govern balear té la capacitat i la voluntat necessàries i suficients "per poder solucionar normativament la controvèrsia". Per tant, el president de la Cambra demana que es prengui una decisió "ràpida, àgil i executiva", ja que considera que s'ha d'evitar llançar una imatge equivocada que suposaria la pèrdua de molts clients.

La Cambra manifesta la seva preocupació i explica que una bona regulació de l'arrendament d'habitatges privats podria suposar un "aflorament dels ingressos" tant per als propietaris com per als "comptes públics". El president apunta que hi ha sectors de la societat balear interessats a resoldre la qüestió i que confien en el "bon criteri de l'equip de govern". D'altra banda, la Cambra assenyala que aquest producte no competeix amb hotels.

stats