Publicitat
Publicitat

FINACES

Blesa surt de la presó després de l'anul·lació

L'ex banquer surt de la presó de Soto del Real just l'endemà que s'anulés el cas

L'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa va sortir ahir de la presó de Soto del Real, on va ingressar, sense fiança, el 5 de juny per la compra del City National Bank de Florida. La decisió de dimecres de l'Audiència Provincial de Madrid d'anul·lar el cas Blesa va provocar que la Fiscalia, que ja s'havia oposat a la presó incondicional de l'exbanquer, i l'advocat de Blesa demanessin ahir al matí la seva posada en llibertat, i que el jutge Elpidio José Silva la dictés. El titular del jutjat d'instrucció número 9 de Madrid va argumentar que havia d'acatar la resolució de l'Audiència de Madrid però creu que presenta "paradoxes i ambigüitats".

Blesa va abandonar Soto del Real passades les vuit del vespre, unes quatre hores després que el seu advocat, Carlos Aguilar, arribés a la presó amb l'ordre de posada en llibertat sota el braç. En sortir de la presó, l'exbanquer va acostar-se als periodistes que l'esperaven i no va dubtar a acusar el jutge Silva de parcialitat: "No em penedeixo de res. Crec que he estat acusat per dos delictes injustament i el que desitjo de debò és que això s'esclareixi. No hi ha ningú més interessat que jo en això", va declarar, i va afegir: "Vull un jutge imparcial, que és el que no he tingut fins ara". El seu advocat no va parlar a la sortida però sí que ho va fer a primera hora de la tarda, quan es va mostrar parcialment satisfet i no va aclarir si prendrien mesures contra el magistrat.

El fiscal va demanar ahir al matí que Blesa deixés la presó argumentant la falta de validesa dels "nous elements probatoris" invocats per l'instructor. Aquests elements eren tres correus electrònics en els quals Blesa parlava d'una previsió de 100 milions d'euros en la compra del City Nacional Bank. Després de l'anul·lació del cas Blesa, que investigava un préstec de 26,6 milions d'euros a Gerardo Díaz Ferran, expresident de la CEOE, la Fiscalia considerava que els tres correus electrònics, sorgits en aquesta investigació, també haurien de ser anul·lats. A més, el fiscal també va al·legar "falta de legitimació" deManos Limpias per personar-se com acusació particular, com va dictar dimecres l'Audiència de Madrid. Manos Limpias no es va oposar a la posada en llibertat de Blesa però recorrerà al Tribunal Suprem perquè reobri el cas.

Causa general

L'Audiència madrilenya va anul·lar el cas Blesa dimecres en considerar que Elpidio José Silva havia volgut convertir el crèdit a Díaz Ferrán en una "causa general per buscar els responsables de la crisi econòmica i el seu càstig". A més, va destacar la "desproporció i desconnexió entre el que és objecte del procés i els arguments", que considera pobres.

Ahir al Congrés el cas Blesa va ser motiu de pugna política i l'oposició va dir que l'anul·lació del cas no ajuda a la credibilitat de la justícia. Des de Santander, a unes jornades a la Universitat Menéndez Pelayo, el president de KutxaBank, Mario Fernández, va qualificar de "pur esperpent" el procés i va demanar al Consell General del Poder Judicial que "revisi" el designament de jutges.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 22/10/2017

Consultar aquesta edició en PDF