Economia 28/06/2013

El Banc d'Espanya limita el dividend al 25% dels guanys

Les entitats financeres tornen a generar beneficis el primer trimestre, però per la venda d'actius

Toni Garganté
2 min

Barcelona.Més intervenció al sector financer. Ara, el Banc d'Espanya ha optat per limitar el pagament dels dividends, l'única alegria que quedava als accionistes, que han vist com les cotitzacions a borsa han caigut en picat els últims anys. L'organisme regulador va enviar ahir un comunicat a les patronals AEB i Ceca (inclou els bancs que han creat les antigues caixes) en què "recomana" que aquest any es contingui el repartiment de dividends, i que el pagament en efectiu no superi el 25% del benefici atribuït del grup.

La limitació també es refereix als dividends en accions ( scrip dividend ), una pràctica cada cop més acceptada tant per les entitats com pels accionistes. Amb tot, el control de la retribució als accionistes es fa difícil de comparar, perquè el Banc d'Espanya no acaba de concretar el percentatge total del dividend sobre el benefici que vol limitar. I encara augmenta l'ambigüitat de la carta enviada a les patronals quan argumenta que es tindran en compte "les circumstàncies de cada entitat".

En tot cas, fonts del sector van assenyalar que una política de dividends conservadora paga entre un 40% i un 50% dels beneficis als accionistes. Aquesta és la primera vegada des de l'inici de la crisi el 2008 que el Banc d'Espanya intervé en la política retributiva de les entitats. La mateixa comunicació d'ahir fa referència a les importants provisions i esforços dels bancs en matèria de solvència, capital i liquiditat, però avisa que cal mantenir la vigilància sobre la salut del sector.

Retorn als beneficis

El Banc d'Espanya va anunciar la limitació dels dividends poc després que l'AEB donés a conèixer que els bancs van tornar a generar beneficis el primer trimestre d'enguany, després de les elevades provisions que van haver de fer l'any passat. En conjunt, els bancs van obtenir uns guanys de 3.140 milions entre el gener i el març, un fet que va suposar un increment del 16,6% sobre el mateix període del 2012.

Això sí, el gruix d'aquests resultats es va aconseguir per la venda d'actius i altres extraordinaris, perquè el marge financer es va reduir.

D'altra banda, La Caixa va celebrar l'assemblea anual, que va aprovar els comptes de l'any passat i el pressupost de l'obra social per al 2013, que per sisè any seguit es mantindrà en els 500 milions.

Finalment, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) va designar ahir Francisco Orenes nou representant de l'entitat a CatalunyaCaixa.

stats