TECNOLOGIA
Misc 24/08/2013

Ballmer deixarà Microsoft abans de culminar la seva transformació

La notícia, ben acollida pels inversors, dispara l'empresa a la borsa

N. Wingfield / V. Shannon
2 min

The New York Times / Seattle / Nova YorkSteven Ballmer, que va assumir el càrrec de conseller delegat de Microsoft l'any 2000, agafant el relleu del cofundador del gegant tecnològic, Bill Gates, es retira. Ballmer va anunciar ahir que deixarà l'empresa en el termini dels pròxims 12 mesos, abans del que ell preveia. "No hi ha mai un moment perfecte per a aquest tipus de transició, però ara és el moment adequat", va dir Ballmer en un comunicat.

Steve Ballmer, de 57 anys, seguirà en el càrrec fins que un comitè especial de la junta directiva -que inclou John W. Thompson, principal director independent de la junta, i Bill Gates, president de la companyia- elegeixi el seu successor. El comitè tindrà en compte tant els candidats interns com els externs, i ha contractat una empresa de selecció d'executius per buscar el substitut de Ballmer.

L'encara conseller delegat de Microsoft, a la qual es va unir el 1980, deixarà una empresa que és molt diferent del temible gegant del programari de la dècada dels 90. Sota el seu lideratge l'empresa no ha aconseguit capitalitzar alguns dels canvis més importants de la tecnologia, incloent-hi l'augment de dispositius mòbils i de la recerca a internet. Ballmer ha vist com Apple, un vell enemic que gairebé va fer fallida a finals dels 90, i Google, que ni tan sols existia fins llavors, s'han disparat i l'han deixat enrere.

Com a conseller delegat, en els últims anys Ballmer s'ha hagut d'enfrontar periòdicament a les veus d'alguns inversors i analistes que demanaven la seva sortida a causa dels errors de la companyia. No obstant, Microsoft va assegurar ahir que la decisió d'abandonar l'empresa tecnològica era exclusivament de Ballmer.

A principis d'aquest any, Microsoft va anunciar una important reestructuració, destinada a fer l'empresa més àgil i menys propensa a les lluites internes. Ballmer va dir que la reorganització podria ajudaria a transformar Microsoft en una companyia de "dispositius i serveis" més centrada a combinar el programari amb el maquinari i que, en alguns casos, també fa dispositius.

Però la decebedora evolució de l'empresa pot haver estat un factor per a l'adéu de Ballmer. Aquest any un fons anomenat ValueAct ha començat a adquirir petites participacion de Microsoft. Alguns analistes creuen que altres accionistes podrien haver estat disposats a unir-se al fons per pressionar la companyia i demanar canvis en la gestió. Una de les teories esmentades ahir pels analistes era que el conseller delegat anunciava la retirada per guanyar temps per trobar un successor sense la distracció d'una baralla amb els accionistes.

Ahir els inversors van celebrar l'adéu de Ballmer i les accions de Microsoft a la borsa van arribar a pujar més d'un 7%.

stats