OCUPACIÓ
Economia 16/04/2014

Balears té menys atur de llarga durada que la mitjana europea

Andalusia, Ceuta i Melilla són els territoris amb més desocupació de tota la Unió Europea

Jaume Perelló/elena Freixa
2 min

Palma/barcelonaL’aturat de llarga durada és aquell que ja fa més d’un any que cerca feina. Tot i que existeixen realitats molt diferents, si s’agafa com a referència aquest paràmetre, Balears té un 41% dels seus desocupats en aquesta situació, una xifra que, tot i ser molt alta, es troba per davall de la mitjana de l’europa dels 28, que és d’un 47,5%.

Les dades d’atur a escala europea publicades ahir per l’Eurostat també aporten altres elements positius per a les Illes, com és la mitjana global de l’atur, que ha baixat prop d’un punt entre el 2012 i 2013, mentre que a Espanya ha crescut del 25% al 26,4%, prop d’un punt i mig més.

Tot i així, del que no s’escapa l’Arxipèlag és de continuar superant el 20% de desocupats, amb un 22,3%, xifra que vol dir que es troben en termes molt similars als països més perjudicats per la situació econòmica actual i lluny de la mitjana del 10,8% dels 28 estats membres.

Pel que fa als joves, la taxa de desocupació balear és enormement alta. Un 45,3% del total dels desocupats són menors de 24 anys. Aquesta mateixa dada, en el conjunt dels estats europeus, segons Eurostat, arriba només al 23,4%.

Les cinc comunitats pitjors

Cinc comunitats autònomes, encapçalades per Andalusia, van erigir-se com les regions europees amb més desocupats, segons el retrat que ahir va publicar l’Eurostat, que divideix l’Europa comunitària en 272 regions. Per darrere d’Andalusia, amb un escandalós 36,3% d’atur, hi figuraven Ceuta (35,6%), Melilla (34,4%, Canàries (34,1%) i Extremadura (33,7%). Catalunya, amb un 23,4% d’atur l’any passat, ocupava el lloc número 21 entre les regions que compara l’Eurostat, que, en el cas d’Espanya, coincideixen amb les comunitats autònomes, cosa que no passa en el cas d’altres estats membres. Espanya, amb una taxa rècord d’atur del 26,4% l’any passat, va despenjar-se una mica més de la mitjana europea (10,8%).

Tot i tenir una xifra d’aturats inferior a la mitjana espanyola, Catalunya va tancar l’any passat amb un percentatge més elevat d’aturats de llarga durada. El nombre de desocupats que feia un any o més que buscaven feina va arribar al 52,8%, per sobre del 49,8% estatal. Mentre que a Catalunya el nombre d’aturats de llarga durada va créixer quatre punts percentuals l’últim any, l’increment a Espanya va ser superior, de sis punts percentuals. Només Ceuta, Melilla, Castella-la Manxa i Astúries tenien un grau més elevat de cronificació de l’atur l’any passat.

Espanya no sortí ben parada en termes d’atur juvenil (dels menors de 25 anys). La taxa empitjorà del 52% del 2012 al 55,7%. A Catalunya, en canvi, la desocupació entre els joves va disminuir lleugerament del 53% al 50,7% el 2013. Tot i la millora lleu, la taxa encara és més del doble que la mitjana de la UE, on l’atur juvenil és del 23,4%.

stats