ASSOCIACIÓ INDUSTRIALS DE MALLORCA - ANIVERSARI
Economia 11/04/2014

Asima, 50 anys d’una bogeria

Un llibre recull la història exitosa del major centre econòmic i de negocis de Balears

Jaume Perelló
2 min

Palma.Eren els anys 60. Mallorca començava a rebre quantitats importants de turistes i encetava la transformació econòmica més important de la seva història. Els empresaris i industrials “necessitaven més espai, perquè molts tenien la seu al centre de Palma, on els preus eren alts i sovint impossible ampliar instal·lacions”, recorda l’empresari Jaume Canudas.

Calien terrenys, i d’aquesta necessitat “i de l’entusiasme de Ramón Esteban Fabra va néixer l’Associació d’industrials de Mallorca (Asima), que enguany compleix 50 anys. Segons explicà ahir en l’acte de presentació del llibre commemoratiu Jaume Canudas, es varen comprar uns 500.000 metres quadrats per fer un polígon a Son Castelló i es repartiren els costos entre les empreses impulsores de la iniciativa. “Ho férem mitjançant un advocat i amb discreció, per evitar que els propietaris dels terrenys apujassin els preus”, va recordar.

Primera reunió el 1964

L’acta de la primera reunió oficial, el 8 de juliol de 1964, detalla els noms de conegudes empreses mallorquines com Establecimientos Álvarez, Buades o Fontanet. I també hi figura com es descartaren, amb bon criteri, zones com Son Cotoner per fer-hi el polígon, perquè “pot quedar absorbit pel creixement urbà de Palma”, com així ha succeït. Fins i tot avui Son Castelló ja toca parcialment la ciutat.

“Una bogeria d’uns quants”, coincidiren a destacar el també fundador Damià Barceló i qui va ser president d’Asima a partir de 1970, Jeroni Albertí. Els presents rememoraren com finançaren amb garanties personals aquelles primeres compres de terrenys “sense saber gaire bé com ens aniria”. Aquest esperit emprenedor va tenir fruit i 50 anys després el polígon és un dels principals centres d’activitat econòmica de Balears. Es tracta d’“una bomba empresarial i social. La gent anava a Asima per impulsar una plataforma empresarial, creadora de benestar i ocupació”, assenyala en el llibre el també expresident Bartomeu Oliver.

Ramón Tamames, catedràtic d’Estructura Econòmica, va jugar un paper fonamental en el creixement d’Asima, ja que impulsà l’Institut Balear d’Estudis de Direcció d’Empreses (IBEDE). “Era una plataforma que anava molt més enllà d’aportar formació. Crec que s’hauria de tornar a impulsar aquell esperit de trobar-se, analitzar el que passa i el context més enllà del negoci de cadascú. Les xarxes socials no serveixen per a això”, digué.

stats