Publicitat
Publicitat

L’EDITORIAL

El debat al Congrés és una oportunitat per a Rajoy

Aquest dimarts el Congrés de Diputats rebutjarà per una àmplia majoria la proposta del Parlament de Catalunya perquè es traspassi a la Generalitat la facultat de celebrar referèndums per la via de l’article 150.2 de la Constitució. Però el fet que se sàpiga amb antelació el resultat de la votació no li treu transcendència història ni valor polític. Els partits catalans que donen suport a la consulta del 9 de novembre ja han avançat que hi aniran amb esperit constructiu i amb actitud de mà estesa, ja que en realitat el que es proposa és una sortida jurídica a la demanda política d’una àmplia majoria de la societat catalana. Fins ara el PP i Mariano Rajoy han estat instal·lats en el no a tot, una postura que fins i tot des del seu entorn s’admet que ha retroalimentat el procés sobiranista i que resulta insostenible a llarg termini.

La sentència del TC que anul·lava parcialment la declaració de sobirania del Parlament ha recordat una cosa que és òbvia: que els canvis en l’estructura territorial de l’Estat han de ser acordats pels polítics en un marc de lleialtat mútua i respecte als principis democràtics. El president espanyol, doncs, no pot tancar els ulls i fer veure que no passa res quan a Catalunya existeix una mobilització social sense precedents en favor d’una consulta per decidir el seu futur. Per això el debat de dimarts es presenta com una de les últimes oportunitats per rectificar i obrir una negociació seriosa amb els representants de Catalunya. Rajoy hauria de prendre la paraula i explicitar als catalans quins són els seus plans de futur i de quina manera pensa donar resposta als anhels de la majoria.

Potser Rajoy encara confia que el procés es desinfli tot sol però ja hauria de saber que això, tal com es va demostrar ahir amb l’assemblea de l’ANC i amb el calendari de mobilitzacions acordat, no passarà. I el temps per presentar una alternativa atractiva s’acaba.

El president Artur Mas sempre ha dit que qualsevol oferta que arribi des de Madrid haurà de ser sotmesa també a les urnes. Aquest és el terreny de joc en què s’ha de desenvolupar el debat. Perquè en qualsevol dels escenaris els ciutadans han de tenir l’última paraula.