Cultura 22/12/2017

La sopa i el torró de la reina

Bep Al·lès
4 min
La sopa i el torró de la reina Sopa de la reina  INGREDIENTS

GastrònomContinuant amb la gastronomia de les festes de Nadal a l’illa de Menorca, avui parlarem de dos plats que formen part del receptari tradicional des del segle XIX, la sopa i el torró de la reina, que encara es troben en moltes de les taules nadalenques.

Una sopa de Nadal

La sopa de la reina és un brou que se solia servir el dia de Sant Esteve, o la Segona Festa, a més del dia de Cap d’Any, i que a més del brou de Nadal porta petites pilotes de carn fregida de la mida d’una avellana, cubets de pa fregit, ou bullit, bocins de pitrera de gall d’indi, capó o gallina, i segons les cases, perquè es pot dir que cada casa té la seva recepta, bocinets de pernil dolç, flam salat, patata... A més, fideus prims, i en segons quines receptes, sèmola.

Es diu que l’origen de la recepta és espanyol, de la biblioteca del monestir d’Alcàntara, però que va ser robat durant la Guerra d’Independència, el 1807, i recreat pel cuiner del rei Lluís XV per a la reina Maria Leszcynska, amb el nom de consommé a la Reine. També hi ha qui apunta que no és en honor a la reina Maria, sinó a Margarita de Valois, esposa d’Enric IV, que la va popularitzar a França com a poule au pot i la consumia cada dijous per berenar i per dinar.

Com hem dit, a Menorca aquesta recepta és ben popular, especialment a les localitats de Ciutadella, Ferreries i es Mercadal, que és on encara és el primer plat de la Segona Festa.

Torró fluix de Menorca

Pel que fa al torró de la reina, aquest dolç va ser elaborat en honor a la reina Isabel II en la seva visita a Menorca el mes de setembre de l’any 1860. Es tracta d’un torró de massapà fi, aromatitzat amb pell de llimona i recobert de neula.

Es diu que quan va visitar Maó, la reina Isabel va ser obsequiada en arribar a la fortalesa de la Mola, que havia de portar el seu nom, amb un gran refrigeri, en què no hi van mancar nombroses llaminadures entre les quals, segons la crònica del moment, hi havia centenars de xarrups de maduixa, mantegades, fruites, ponxos, orxates, almívars, pastes, dolços, vins de diverses classes... que van ser elaborats per la Confiteria Oriente, a càrrec del seu pastisser i propietari, Joan Baptista Visa.

Però també és cert que la reina Isabel va passar el seu primer dia d’estada a Menorca a Ciutadella, atès que el vaixell que la portava des de Palma es va desviar a causa d’un temporal i es va allotjar al Palau dels comtes de Torre Saura, on va passar la seva primera nit, i on també es va establir un saló del tron.

Ciutadella tenia fama d’elaborar bons torrons, especialment els torrons forts que s’exportaven a Cuba i Amèrica, i no seria d’estranyar que la reina provés els torrons de Can Quelutxu, els de la Pastisseria Bagur, que havia guanyat diverses medalles d’or a nivell nacional i internacional amb els seus torrons, entre els quals hi havia aquest torró fluix, fet de pastarral o massapà recobert de neula, i que no sol faltar tampoc a les taules de l’illa durant les festes de Nadal.

Sopa de la reina

Posarem tots els ingredients del brou dins una olla, els cobrirem d’aigua i els bullirem durant una hora amb l’olla destapada i escumant de tant en tant. Passat aquest temps, colarem el brou. Mentre l’olla sigui al foc farem les pilotes, seguint les receptes anteriors, però les farem ben petitones, de la mida d’un ciuró, més o menys. Un cop fetes les fregirem dins una paella amb oli d’oliva i les reservarem. Dins una olla a part bullim els ous, i un cop bullits els passam per aigua freda i els pelam. Un cop pelats els picam i els reservam. Posam al foc el brou, colat, hi afegim la pasta (fideus, canons, galets petits), les pilotes i l’ou bullit picat i la sèmola fins que arranqui el bull. Apagam el foc, ho posam tot dins la sopera i ho servim a taula.

Nota: Aquest és un dels plats típics de la Segona Festa de Nadal o dia de Sant Esteve. Hi ha qui hi afegeix també trossets de pollastre o gall d’indi del bullit de Nadal i trossets de pernil dolç.

INGREDIENTS

Per al brou:

Ossos de porc

Vedella i gallina

Un tomàtiga de ramellet

4 grans d’all

Un manat d’herbes de sopa (api, porro -sols la part blanca-, xirivia, pastanaga, una fulla de col i una branca de tem)

Una ceba

Julivert

Sobrassada

Per a la sopa:

Pilotes

pasta

ous bullits (un per cada dues persones)

Oli d’oliva

Sal

Sèmola (opcional)

Torró de la reina

Farem un almívar amb el sucre i un got d’aigua i quan el sucre s’ha ben fos hi afegirem les ametlles, la pell de llimona ratllada i la canyella. Anirem remenant amb una cullera de fusta fins que ens quedi una pasta espessa. La traurem del foc, deixarem que torni un poc tèbia i ja serà l’hora de mesclar-hi els ous batuts. Ho mesclarem tot bé i ho posarem al foc durant cinc minuts com a molt. Deixam refredar la massa i ja podrem fer les barres de torró. Per fer les barres, tindrem les capsetes o motllos rectangulars, estrets i alts, que estaran folrats de neula. Els omplirem i atapirem i taparem la massa amb un altre tros de neula. Posarem un pes damunt cada barra i les deixarem reposar un dia sencer.

INGREDIENTS

Una lliura (400 g) d’ametlles escaldades, pelades, eixutes i passades per la màquina de capolar un parell de vegades perquè quedin ben fines

Una lliura (400 g) de sucre fi

canyella al gust

4 vermells d’ou

La pell d’una llimona ratllada

Neules

stats