Publicitat
Publicitat

ARTS ESCÈNIQUES

Un setge ‘furero’ inaugurarà el festival Grec

Serà un ‘smart show’ en què 1.500 persones intentaran sobreviure a un atemptat gràcies al mòbil

Si s’encarrega a La Fura dels Baus la inauguració d’un festival escènic, no es pot esperar que hi donin un tímid tret de sortida: llançaran una bomba al castell de Montjuïc. Els directors fundadors de la companyia s’han reunit per crear M.U.R.S., un espectacle interactiu que recrea un setge en una ciutat moderna. El públic, 1.500 persones per a cada funció, seran les víctimes de l’atemptat i a través d’una aplicació mòbil hauran de decidir com reaccionen. S’apunten a la revolució? Ataquen el veí? Busquen protecció en una zona VIP? “Serà el primer smart show de la història”, afirma el director del festival Grec, Ramon Simó. L’espectacle, que forma part del programa del Tricentenari de Barcelona, servirà d’estrena del festival el 30 de juny. M.U.R.S. substituirà el concert inaugural que s’havia instaurat els últims anys per guanyar visibilitat a la ciutat però, a canvi, se’n faran una o dues funcions gratuïtes i es representarà durant tota una setmana.

Fort contingut polític

D’‘El capital de Karl Marx’ a titelles amb Bin Laden

L’1 de juliol se celebrarà la inauguració oficial, al Teatre Grec, amb una gran producció de dansa de la companyia Gallim Dance. Wonderland és una crítica als perills de la mentalitat gregària. Ramon Simó va desgranar ahir tots els espectacles que s’escenificaran dins el recinte del Teatre Grec i tota l’oferta musical i, malgrat que es va guardar la meitat d’asos a la màniga -hi haurà un total de 80 espectacles, 30 dels quals seran internacionals-, ja es pot veure que busca propostes d’alt voltatge polític: Sylvain Creuzevault portarà a escena El capital de Karl Marx ; Jaume Villanueva ha creat una peça de dansa sobre la Barcelona de les barraques; s’adaptarà en versió concert la història d’ Aquí descansa Nevares de Pere Calders, i Sanchis Sinisterra escriurà sobre el jubilat que es va suïcidar a Grècia el 2012. Dins el Mini Grec -l’oferta infantil es consolida amb set propostes- hi haurà fins i tot titelles amb Bin Laden.

Una ‘companyia’ jove

Un projecte pedagògic de l’Institut del Teatre amb el Grec

Lluís Soler protagonitzarà l’obra de Sinisterra, que es titularà Bartomeu encadenat. L’encàrrec és que reprodueixi l’estructura de les tragèdies gregues -el referent és el mite de Prometeu- amb personatges actuals. Per això necessita un cor, i el formaran un grup de quinze actors postgraduats de l’Institut del Teatre que seran contractats com a actors i rebran formació específica.

Creix l’oferta musical

El Jamboree i el Barts seran les sales petites musicals del Grec

Fins ara la música se cenyia al Teatre Grec, de 2.000 localitats. Per poder acollir concerts de format petit i mitjà, el festival ha teixit aliança amb el club de jazz Jamboree i el teatre Barts. Els seus gestors, Mas i Mas i The Project, han elaborat una programació especial amb deu concerts cadascun, amb noms com Los Mambo Jambo, Anoushka Shankar, Adrià Puntí i Herencia de Timbiquí. Al Teatre Grec hi haurà apostes de gran públic: Els Amics de les Arts, la pianista Hiromi, Eels, una nit dedicada al musical, Bobby McFerrin...

L’israelià Hofesh Shechter serà un dels grans noms internacionals en dansa, i els belgues Peeping Tom, un dels retorns esperats, a més, en coproducció amb el Grec. Ramon Simó va repetir que les quatre potes del festival són creació, participació, internacionalitat i contemporaneïtat. Ara bé: Shakespeare se li ha tornat a colar a la programació.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF