LITERATURA
Cultura 21/01/2018

A la salut dels 40 anys d’escriptors en llengua catalana

Els autors de les Balears brindaren plegats a Can Balaguer per un Sant Sebastià literari

Margalida Mateu
3 min
L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana celebrà el 40è aniversari de l’associació a Can Balaguer.

Palma“Un brindis de celebració en comptes de reivindicació”. Amb aquestes paraules s’encetava l’acte literari per commemorar els 40 anys de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. La trobada va tenir lloc al Casal Balaguer de Palma i aplegà una cinquantena d’autors de les Illes que celebraren una “llarga vida” per a l’entitat que els representa.

Un dels autors de les Illes que ha estat soci durant aquests quaranta anys és Gabriel Janer Manila. L’escriptor ja era a Lluc quan es va fundar l’associació. “Són quaranta anys d’una història llarga plena d’energia”, recalcà Janer a aquest diari. Afegeix que “l’AELC ha estat un punt on ens hem pogut aferrar en moments difícils, ja fos per quan un editor ens volia prendre el pèl, per ajudar-nos amb la promoció d’un llibre o per fer conèixer un nou autor”.

El vicepresident de l’entitat per les Illes, Pau Vadell, va ser l’encarregat de donar la benvinguda als assistents, socis i representants del món cultural i institucional de les Illes, com la consellera de Cultura Fanny Tur, present a la trobada.

En l’acte, els escriptors en llengua catalana brindaren per les quatre dècades de l’associació. Una entitat, l’AELC, que fou fundada l’any 1977 a Mallorca, concretament al santuari de Lluc durant la cloenda del Congrés de Cultura Catalana de producció literària.

Any Llompart

La celebració del 40è aniversari de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana donà també el tret de sortida de l’Any Llompart. L’escriptor i activista fou president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) entre els anys 1983 i 1987 i vicepresident del 1978 al 1982. “Ens cal reivindicar la trajectòria de Josep M. Llompart”, recordaren els representants de l’AELC durant la trobada.

Fou un moment emotiu de la cerimònia en el qual els mateixos escriptors varen fer el seu particular homenatge a Josep Maria Llompart, a través d’una lectura de poemes i textos que varen servir per donar el sus a l’Any Llompart 2018, que commemora el 25è aniversari de la mort de Josep Maria Llompart.

Amb motiu de l’aniversari, l’AELC va aprofitar també per presentar la nova imatge de l’associació, obra del dissenyador valencià Dídac Ballester, que parteix de la litografia de Joan Miró donada per l’artista l’any 1981 i que ha servit d’imatge fins a l’actualitat.

Després del brindis dels escriptors reunits enguany a Can Balaguer, els literats enfilaren cap als Ciutat de Palma.

Anteriors trobades dels escriptors en llengua catalana s’havien dut a terme a Can Alcover contra els premis Ciutat de Palma bilingües que havia adoptat en l’anterior legislatura l’Ajuntament de Palma. Enguany, l’acte fou distès i festiu encara que també amb alguna reivindicació cap a “la dignificació del sector de les lletres catalanes”, comentà Pau Vadell.

La celebració a Palma de les quatre dècades de l’entitat posarà punt final a la commemoració de l’aniversari, que també s’ha celebrat a Barcelona i a València.

El mes de desembre passat, més de 200 professionals varen participar en el Congrés dels Escriptors en Llengua Catalana, organitzat també amb motiu de l’aniversari i que va servir per marcar les directrius futures de l’AELC.

40 anys d’associats

A l’acte del Casal Balaguer es va fer un especial homenatge als escriptors de les Illes Balears que són membres de l’AELC des dels seu inici: Jaume Armengol, Pau Faner, Pere Gomila, Gabriel Janer Manila, Francesc Moll Marquès, Maria Antònia Oliver, Josep Maria Quintana, Carme Riera i Pere Rosselló Bover. Nou escriptors de renom que fa 40 anys que són socis de l’AELC i que es varen inscriure entre el 30 d’octubre de 1977 i el 10 de febrer de 1978 i que són vius i que, com l’associació, fa quaranta anys que en són associats i lluiten per la dignitat del sector. Als socis assistents a l’acte, Gabriel Janer Manila i Pau Faner, se’ls lliurà una làmina commemorativa en forma de sopa de lletres amb el seu nom encerclat, obra gràfica de Dídac Ballester.

Un poc d’història

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana va néixer a Mallorca durant la cloenda de l’àmbit de producció literària del Congrés de Cultura Catalana, al Santuari de Lluc, dia 27 d’octubre de 1977. En aquesta trobada, un centenar d’escriptors varen aprovar els estatuts i varen designar una comissió gestora encarregada de fer els tràmits per crear la nova associació. Des d’aleshores, l’AELC ha representat el col·lectiu professional, n’ha defensat els drets i ha estat una presència constant en la vida cultural de tots els països de parla catalana.

stats