Cultura 22/08/2013

La màgia del millor circ, al Palma Arena

El Cirque du Soleil estrena 'Alegría' a Mallorca avui vespre (22 h)

Laia Seró
2 min

Palma.Quan falten poques hores per a l'estrena a Mallorca de l'espectacle Alegría del Cirque du Soleil, l'equilibrista assaja el seu número a dalt de l'escenari. Sigil·lós i precís. La platea encara és buida i els llums semblen desaparèixer. Només queden il·luminats els plecs del cos de l'acròbata que es retorça amb elegància. El pianissimo dels primers compassos de l'òpera Tristany i Isolda de Wagner comença a omplir el Palma Arena de la concentració tensa pròpia dels xous circenses.

Paral·lelament, però darrere l'escenari -que emula un regne orfe que ha perdut el seu monarca-, s'aixeca el gimnàs on la resta d'artistes entrenen els cossos que exhibiran davant els 4.500 espectadors que ompliran avui vespre (22 h) el Palma Arena i que hauran pagat des de 33 euros fins a 73euros per veure'ls. Matalassos blaus, màquines tonificadores i poltres recoberts de guix. I també una petita televisió que grava cada nit l'espectacle i serveix perquè la trentena d'acròbates d'aquesta producció del Cirque -com ells li diuen- repassi els seus números un pic finalitzada l'actuació. A més, "és un xou eminentment masculí, només inclou un 20% de dones", explicaven ahir els organitzadors. Tots ells -juntament amb els acròbates, els músics, la plantilla de vestuari, els tècnics i el personal de muntatge i seguretat- són "la gran família del Cirque du Soleil".

Aposta veterana

Els 22 camions de la companyia varen arribar dilluns a l'illa i, anit, oferiran per primer cop a Mallorca una de les produccions "més clàssiques" del circ del Quebec: Alegría , de Guy Laliberté, el pallasso i fundador de l'empresa que va ocupar portades fa uns anys quan va pagar 35 milions de dòlars per viatjar a l'espai. Per cert, ho va fer amb un nas vermell.

Creat l'any 1984, Alegría és un espectacle que "no ha envellit" i que continua esgotant entrades arreu on viatja. Tot i això, la companyia ha decidit enguany deixar-lo de representar. Alegría s'acomiadarà aquest desembre a Madrid després que més de 10 milions de persones d'arreu del món n'hagin pogut gaudir des que començà la gira mundial, l'any 1994.

Enmig de la tristesa per la pèrdua de l'acròbata del Cirque en plena representació el mes de juliol passat, la companyia de Laliberté intentarà avui vespre ratificar la seva excel·lència a dalt de l'escenari pocs mesos després de l'acomiadament de 400 treballadors de la companyia -que representaven un 10% de la plantilla- per posar límit als seus creixents costos.

stats