Publicitat
Publicitat

Els festivals de classe A, la 'Champions' del cinema

La Federació Internacional d'Associacions de Productors de Cinema (FIAPC) reconeix catorze festivals de classe A. Han de tenir una secció oficial en competició en què totes les pel·lícules participants siguin estrenes internacionals.

Berlín

La Berlinale engega la temporada de festivals a principis de febrer. La primera edició es va celebrar el 1951, però no va tenir la catalogació A fins al 1956. L'Ós d'Or del 2013 l'ha guanyat Child's pose , del romanès Calin Peter Netzer.

Canes

Va néixer el 1939 com a resposta al festival de Venècia, però es va cancel·lar a causa de la guerra. La primera edició va arribar el 1946. La Palma d'Or a la millor pel·lícula del 2013 ha sigut per a la francesa La vie d'Adéle , d'Abdel Kechiche.

Xangai

Va ser considerat de classe A des de la primera edició, celebrada el 1993, i va ser biennal fins al 2001. Té una forta influència en el mercat asiàtic. Aquest any el Calze d'Or al millor film ha sigut per a The major , del rus Iuri Bikov.

Moscou

Serguei Eisenstein en va ser un dels jurats de la primera edició, el 1935, tot i que no es va celebrar de manera regular fins al 1959, i fins al 1995 es va alternar amb el de Karlovy Vari. El film turc Particle , d'Erdem Tepegöz, és el guanyador del 2013.

Karlovy Vary

Els balnearis d'aquesta ciutat txeca formen el paisatge d'un festival inaugurat el 1948 i reconegut amb la categoria A el 1956. Durant molts anys va ser biennal. Aquest any ha premiat Le grand cahier , de l'hongarès János Szász.

Locarno

El festival suís es va inaugurar el 1946, com el de Canes, i durant molt anys es va especialitzar sobretot en cinema italià i francès, però també va ser dels primers a mirar cap a les cinematografies orientals. L'últim guanyador del Lleopard d'Or ha estat Albert Serra.

Mont-real

Toronto s'ha consolidat com a cita de referència per a la indústria, però el festival de classe A canadenc (i nord-amèrica) és el de Mont-real, al Quebec, inaugurat el 1977. L'edició del 2013 se celebra del 22 d'agost al 2 de setembre.

Venècia

La Mostra és el festival de cinema més antic dels que encara se celebren. Va néixer el 1932 impulsat per Mussolini per potenciar el cinema italià i va servir com a model per a Canes. Ocuparà el Lido venecià del 28 d'agost al 7 de setembre.

Sant Sebastià

La capital de Guipúscoa acull el festival des del 1953. Quatre anys després va ser considerat de classe A i es va instituir la Concha d'Or com a premi. Molt atent al cinema espanyol i llatinoamericà, aquest any se celebra del 20 al 28 de setembre.

Varsòvia

Va començar sent una setmana de cinema l'any 1985. Es va convertir en festival el 2000 i el 2009 va aconseguir la categoria A. És un punt de trobada per al cinema de l'est d'Europa. L'edició del 2013 serà de l'11 al 20 d'octubre.

Tòquio

El festival de Tòquio va néixer el 1985. En l'última dècada ha potenciat el càracter internacional premiant pel·lícules europees com ara Intocable, d'Éric Toledano, i sud-americanes com Whiskey , de Juan Pablo Rebella. Aquest any se celebra del 17 al 25 d'octubre.

Mar del Plata

És l'únic festival sud-americà de classe A, una distinció que va rebre el 1959, cinc anys després de la primera edició. Va sorgir per potenciar el cinema argentí i de seguida es va internacionalitzar. Se celebra del 16 al 24 de novembre.

El Caire

L'únic festival de classe A d'Àfrica es va fundar el 1976. La inestabilitat política a Egipte va obligar a cancel·lar l'edició del 2011, però es va reprendre el 2012. De moment està previst que l'edició d'aquest any es faci del 19 al 26 de novembre.

Índia

El Festival Internacional de Cinema de l'Índia tanca la temporada del 20 al 30 de novembre. El certamen va néixer el 1952 a Bombai i es va celebrar en altres ciutats índies abans de consolidar-se a Goa a partir del 2004.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 25/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF