Publicitat
Publicitat

Les exposicions més esperades del 2014

Le Corbusier, Yoko Ono, el Greco i Richard Hamilton, grans noms de l'any

El 2014 serà un any d'extrems en el terreny de les grans exposicions: del misticisme del Greco al kitsch de luxe de Jeff Koons i de l'art eteri de Yoko Ono a la majestuositat de les pintures del Veronès. Així i tot, tant el MNAC com el MoMA faran exposicions més concentrades: l'un recuperarà l'obra de Carles Casagemas i l'altre els aspectes menys coneguts de l'obra de Paul Gauguin.

Le Corbusier, autor total

El CaixaForum s'endinsa en la carrera de l'arquitecte francès

Arquitecte revolucionari i cabdal, pioner de l'urbanisme, pintor i dissenyador. L'exposició sobre Le Corbusier que obrirà el 26 de gener al CaixaForum de Barcelona analitzarà els diversos vessants de la carrera de l'arquitecte francès i la influència que va tenir a Barcelona amb els arquitectes del GATPAC com Josep Lluís Sert i en la concepció del Pla Macià. La mostra és una coproducció amb el MoMA.

Cézanne, a Madrid

El Museu Thyssen revisa els paisatges i bodegons del pintor

Després de Camille Pissarro, a partir del 4 de febrer el Museu Thyssen de Madrid es torna a endinsar en l'univers d'un altre mestre de la pintura de la segona meitat del segle XIX, Paul Cézanne. Guillermo Solana, el director de la pinacoteca, és el comissari de Cézanne, la primera exposició monogràfica que es dedica a l'artista a l'Estat en els últims 30 anys. La mostra, formada per 60 obres de col·leccions públiques i privades d'arreu del món, analitzarà la relació dels paisatges i les natures mortes de l'artista, dos dels gèneres que més va conrear. Tot i que Cézanne va treballar a l'aire lliure com els pintors impressionistes, en els seus paisatges no es pot observar una estació de l'any o una hora del dia determinades. Les seves natures mortes tampoc són casuals, ja que el pintor va disposar els diversos elements extrets de la natura que les componen amb una acurada posada en escena.

Homenatge a R. Hamilton

La Tate Modern i el Reina Sofia li dedicaran una gran exposició

La relació entre els dibuixos, la pintura, la fotografia i la televisió en l'obra de Richard Hamilton i la col·laboració amb altres artistes serà l'eix central de la retrospectiva que la Tate Modern dedicarà a l'artista a partir del 13 febrer. La mostra, que viatjarà al Museu Reina Sofia, és la primera gran retrospectiva del pare del pop art britànic. Recorrerà els 60 anys de la seva trajectòria fins a la seva mort, el 2011. Al llarg de tots aquests anys, Hamilton no va abandonar mai el seu afany experimental.

L'art i les idees de Yoko Ono

El Guggenheim de Bilbao repassarà la carrera de l'artista

Per a Yoko Ono, una obra pot estar composta senzillament per unes instruccions orals o escrites destinades al públic, que havia de completar la peça. Una de les seves performances més cèlebres consistia que el públic li anés tallant trossos de la roba mentre ella seia sense immutar-se damunt un escenari. La seva obra, crítica, lírica i carregada de sentit de l'humor, s'ha pogut veure en diverses exposicions arreu del món en els últims anys -el 2001 la Virreina va acollir la mostra Impressions - i a partir del 14 de març, fins al 31 d'agost, el museu Guggenheim de Bilbao li dedicarà la retrospectiva Yoko Ono. Half-a-wind show. La mostra inclourà prop de 200 objectes, pel·lícules, documents de performances, instal·lacions, dibuixos, fotografies, textos, obres sonores i nous treballs realitzats expressament per a aquesta exposició.

El British, ple de viquings

El museu exposarà l'embarcació viquinga més gran que es coneix

L'obertura d'unes noves galeries permetrà que el British exposi, a partir del 6 de març, les restes de l'embarcació viquinga més gran que es coneix, de 37 metres d'eslora. Va ser trobada durant unes excavacions a Dinamarca i serà la peça més espectacular de l'exposició Viquings: vida i llegenda, la primera que el museu dedica a aquests pobles en 30 anys. El públic hi podrà veure troballes arqueològiques recents, armes, joies i tresors.

El Gauguin menys conegut

El MoMA analitza el pes dels dibuixos i gravats en la seva obra

El MoMa de Nova York proposa la primera visió de conjunt de l'obra de Paul Gauguin amb la mostra Gauguin: Metamorfosi, a partir del 8 de març. Els comissaris s'han allunyat del vessant més conegut de l'artista -els paisatges tahitians i les composicions de caire existencialista- per posar l'accent en l'obra sobre paper de l'artista (130 dibuixos i xilografies i treballs fets amb paper vegetal) i la faran dialogar amb una selecció de 30 pintures i escultures de fusta i de ceràmica. Els papers de Gauguin són l'aspecte menys conegut de la seva producció i alhora el més innovador i experimental.

El Veronès majestuós

La National Gallery de Londres reuneix 50 obres del mestre

La National Gallery de Londres reunirà, entre el 19 de març i el 15 de setembre, prop de 50 d'obres -deu de les quals ja pertanyen a la pinacoteca- de Paolo Caliari, conegut com el Veronès,a l'exposició Veronese: Magnificència en el Renaixement venecià. Aquest artista està considerat un dels mestres de la pintura italiana del segle XVI i un dels grans noms del manierisme venecià. Les obres exposades provenen d'importants museus italians i d'arreu del món, com la Galeria de l'Acadèmia de Venècia, el Metropolitan de Nova York, el Museu del Louvre i el J. Paul Getty Museum. Recullen tots els aspectes de la trajectòria de l'artista -els retrats, els retaules, les pintures decoratives amb al·legories i les composicions mitològiques-, que és conegut sobretot per les pintures monumentals que va fer per al Palau Ducal de Venècia. Així i tot, el 1573 va topar amb la Inquisició per la llibertat amb què havia interpretat el tema del Sant Sopar. En lloc de modificar l'obra, li va canviar el títol per Sopar a la casa de Levi. Aquesta obra actualment es pot contemplar a la Galeria de l'Acadèmia de Venècia.

La vigència del Greco

El Prado analitzarà la influència de l'artista en l'art del segle XX

El Museu del Prado acollirà dues exposicions sobre el Greco dins els actes commemoratius del quart centenari de la mort de l'artista. La primera, que obrirà les portes el 31 de març, estarà dedicada a la biblioteca de l'artista, coneguda gràcies als inventaris que van fer els seus fills. El 24 de juny arrencarà El Greco y la pintura moderna,un repàs de la influència que l'artista va tenir en la pintura dels segles XIX i XX a través d'artistes com Cézanne, Manet i Picasso i en moviments com l'expressionisme alemany, el cubisme i el surrealisme. A més, la mostra, que inclou 25 obres del pintor de Creta i 70 obres modernes, també s'estén al continent americà amb obres del mexicà José Clemente Orozco, el xilè Roberto Matta i el nord-americà Jackson Pollock.

Jeff Koons: el pop excessiu

El Whitney li dedica una retrospectiva faraònica

Jeff Koons és un artista d'excessos: es va fer famós per una sèrie de fotografies pornogràfiques amb Cicciolina, amb qui estava casat aleshores, i en els últims anys s'ha convertit en un dels artistes contemporanis més cotitzats per les seves escultures de grans dimensions que reprodueixen objectes quotidians, com anells de compromís, globus amb forma de gosset i flors. L'exposició que el Whitney li dedicarà a partir del 27 de juny també serà memorable: serà la primera gran exposició de l'artista a Nova York, la més important de la seva carrera, amb 120 obres realitzades des del 1979, com les cèlebres aspiradores col·locades dins de vitrines. Ocuparà gairebé tot el museu.

Integral Carles Casagemas

El MNAC recupera la carrera estroncada de l'amic de Picasso

El pintor Carles Casagemas (Barcelona, 1880 - París, 1901) és més conegut per ser l'amic de Picasso que es va suïcidar per amor que per la seva carrera, que va quedar estroncada per la seva mort prematura. A l'octubre el MNAC posarà remei a aquest tòpic amb la primera retrospectiva de la seva obra, que també aportarà llum a la seva enigmàtica personalitat. El comissari, l'historiador de l'art i antic conservador del Museu Picasso Eduard Vallès reunirà pràcticament tots els seus treballs coneguts. Se'n conserven molt pocs, i també han pervingut les cartes que ell i Picasso van escriure als seus amics des de París. El museu va adquirir el 2007 el pastel Casa de cites, de regust picassià.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF