FESTIVAL
Cultura 27/04/2018

S’obre i es referma el pont entre Formentera i la fotografia

El Formentera Fotogràfica propicia la trobada de més d’un centenar de professionals i aficionats

Cristina Ros
3 min
S’obre i es referma el pont entre Formentera i la fotografia

Formentera“Avui som conscient que una manera de veure és una manera de ser. La fotografia és un mèdium poderós. Ens du a l’altre costat de la vida. I allà, atrapats en el seu món de llums i ombres, sent només presència, també vivim. Immutables. Sense penes. Redimits els nostres pecats. A la fi domesticats... Congelats. A l’altre costat de la vida, d’on no es torna”. Aquestes paraules, escrites i pronunciades per Alberto García-Alix, s’escoltaran aquest diumenge durant la projecció del seu treball titulat, precisament, De donde no se vuelve, una obra audiovisual, un monòleg de veu trencada i imatges en blanc, negre i molts de grisos, que serà l’eix central de la intervenció del fotògraf en el festival Formentera Fotogràfica.

Ahir, divendres, la petita de les Pitiüses obria el pont entre l’illa i el món plural de la fotografia, perquè el gran ventall dels llenguatges fotogràfics és el que sempre ha volgut atendre aquest festival, que ha arribat ja a la sisena edició. Dirigit pel fotògraf Francesc Fàbregas, el Formentera Fotogràfica no només ha obert el pont fotogràfic de l’1 de maig, sinó que el referma amb les ponències de tretze grans professionals de la fotografia i una participació que creix edició rere edició i que enguany supera el centenar de fotògrafs i aficionats inscrits per als cinc dies del festival, fins dimarts.

Experiències múltiples

De la multitud de maneres de mirar, de veure i de ser en deixa testimoni el Formentera Fotogràfica, com posa sobre l’escenari del cinema de Sant Francesc Xavier les diverses maneres d’afrontar el llenguatge de la fotografia o, si més no, de contar el món a través d’aquest mitjà.

Ahir, el tret de sortida, després de la passejada fotogràfica que tradicionalment obre el certamen i que enguany ha duit els participants pel camí vell de la Mola, el va donar el director i impulsor del Formentera Fotogràfica, Francesc Fàbregas, qui va fer un recorregut carregat d’anècdotes per l’evolució de més de quaranta anys com a fotògraf de concerts històrics. D’anècdotes i de crítica a les condicions actuals que pateixen els fotògrafs que segueixen els grans músics: “Mentre milers de persones fan fotos amb els seus mòbils als concerts, als professionals sovint no ens deixen ni entrar-hi i ens donen la foto que s’ha de publicar als mitjans”.

Seguidament, en la ponència Fotografia de paisatge amb PhotoPills: El poder de convertir les idees en realitat, el fotògraf naturalista mallorquí Antoni Cladera va desenvolupar aspectes tècnics per a les fotos de llarga exposició, recursos, regles i maneres de trencar-les.

Avui, dissabte, haurà començat molt d’hora amb la captura de la sortida del sol des de la torre de la Punta Prima i acabarà ben entrada la nit amb un taller de fotografia nocturna a càrrec de Daniel López. Mentrestant, hi haurà ponències i tallers a cura de Toni Amengual i Ainhoa Valle ( Fotografia i sinestèsia: Més enllà del que és visual ) i, entre d’altres, del fotògraf i teòric de la fotografia Eduardo Momeñe.

El fotoperiodisme, en totes les edicions del festival, ha tingut veus importants. Enguany, Ferran Forné, sotscap de Fotografia del diari ARA, obrirà la caixa dels trons d’un tema tan actual com polèmic. Comfrontant el fotoperiodisme amb els recursos del Photoshop, posarà el dit dins la nafra del que anomena El combat del segle. On són els límits? La seva intervenció obre la jornada de diumenge.

Del fotoperiodisme en zones de conflicte en parlarà un dels grans, Ricard Garcia Vilanova; mentre que Javier Corso apuntarà cap a la fotografia documental, des de l’experiència en equip que és OAK stories.

La fotografia i l’art

El Formentera Fotogràfica tradicionalment deixa un espai per als fotògrafs que sovint trobam a galeries d’art i museus. En aquesta sisena edició, a més del ja esmentat Alberto García-Alix, conclourà el festival la fotògrafa catalana, resident a Madrid, Isabel Muñoz, amb la ponència, dimarts, que ha titulat Orígens i que parteix del treball que desenvolupa fa anys en diferents fons marins. La immersió de fotos artístiques dins la profunditat de les aigües ha duit aquesta fotògrafa a prendre consciència de l’estat dels oceans i de la mar. La seva intervenció se centrarà a promoure aquesta consciència.

Abans, però, diumenge, haurem pogut escoltar Víctor Lax, una novetat del festival, que per primera vegada inclou un professional dels reportatges de noces, un gènere que darrerament treballa de valent per rompre els tòpics.

stats