Cultura 01/08/2013

Sa Bassa Blanca, Bé Catalogat

L'únic edifici de l'arquitecte egipci a Europa, seu de la Fundació Jakober, serà patrimoni protegit

Cristina Ros
2 min

PalmaFeia anys que la Fundació Yannick i Ben Jakober a Mallorca tramitava la protecció per al principal edifici de la seva seu, a la finca Sa Bassa Blanca d'Alcúdia. La que és l'única obra a Europa de l'arquitecte egipci Hassan Fathy (el Caire, 1900-1989) ha estat finalment declarada Bé Catalogat per part del Consell de Mallorca, qualificació patrimonial que inclou també un perímetre al voltant de l'edificació.

Així, el Museu Sa Bassa Blanca, nom amb el qual es coneix la Fundació Jakober, resta sotmès a les lleis de protecció patrimonial dels béns catalogats en una àrea d'unes dues hectàrees (aproximadament) de les setze que té la finca, anteriorment definida com a reserva biològica.

Amb aquesta declaració, queden dins l'àrea protegida no només l'edifici projectat per Hassan Fathy el 1978, sinó també una zona de jardins amb escultures i els dos espais d'exposició subterranis que allotgen la col·lecció Nins (retrats històrics d'infants, a l'antic aljub) i una col·lecció d'art contemporani amb obres de Miquel Barceló, José María Sicilia, Gerhard Merz, Allan McCullum, Ferran García Sevilla, Rebecca Horn, Domenico Gnoli i, entre d'altres, els fundadors del Museu, Ben Jakober i Yannick Vu.

Hassan Fathy tenia setanta-vuit anys quan va dibuixar els plànols de la construcció d'estil hispanicomorisc que ell mateix va denominar "ribat" per a la finca Sa Bassa Blanca. De l'antiga casa agrícola, només en varen quedar les parets exteriors. L'edifici es caracteritza per la distribució al voltant d'un pati interior enjardinat i amb nombroses fonts, per la successió de voltes i cúpules tradicionals que coronen les terrasses superiors, a més de les gelosies anomenades moushrabhias que decoren la majoria de finestres.

Considerat com l'arquitecte egipci més reconegut des d'Imhotep, Hassan Fathy va fer servir mètodes i materials tradicionals per a les nombroses obres que dissenyà al seu país, sempre amb la preocupació d'integrar l'arquitectura a la realitat social i econòmica d'Egipte i fer-la accessible a les famílies més desfavorides, a les quals guiava perquè poguessin construir les seves cases. Amb els mateixos criteris que aplicà en el projecte de l'edifici al nord de Mallorca, Fathy incorporava gruixudes parets i patis interiors per aconseguir una refrigeració passiva.

Vintè aniversari

La Fundació Jakober celebra enguany el vintè aniversari. Constituïda el 1993 per la parella d'artistes formada per Yannick Vu i Ben Jakober, i amb la seu oberta des del 1994, la fundació ha incrementat els visitants any rere any, fins a superar els set mil usuaris el 2012. El seu programa educatiu gratuït ha estat seguit per 3.150 escolars en el curs recentment acabat. Segons els objectius de la Fundació Jakober, "el museu té el deure de proporcionar als estudiants una oferta que complementi les ensenyances artístiques dels centres escolars i suplir les seves mancances en matèria artística".

Després de vint anys de funcionament, la Fundació Jakober vol donar un nou impuls a les seves activitats en la promoció de les seves col·leccions i en el vessant educatiu. Amb aquesta intenció, ha nomenat directora de la fundació, Eva Mulet, gestora cultural que havia fet part de l'equip de l'Obra Social de Sa Nostra.

Segons Ben Jakober, "sens dubte la declaració de l'edifici de Hassan Fathy i els seus voltants com a Bé Catalogat representarà la possibilitat d'establir noves dinàmiques, col·laboracions amb les institucions amb matèries artístiques i patrimonials, a més de potenciar els vincles amb investigadors i universitaris".

stats