MÚSICA
Misc 10/08/2013

Música per viatjar

La banda sonora de totes les vacances: 25 cançons per a 25 situacions

Núria Juanico
6 min

BarcelonaEls trajectes són inevitables quan es vol marxar de vacances, però sovint es converteixen en un periple monòton i avorrit fins a arribar a la destinació. La música és la millor solució per combatre les estones mortes, suavitzar les esperes eternes dalt d'un vehicle i alleugerir les situacions més irritants a l'hora de viatjar a ple estiu.

Música per viatjar

1. Remenant pàgines web d'ofertes de viatges: 'Please, please, please let me get what I want' The Smiths

Després de somiar durant tot l'any en les vacances, arriba el moment crucial. The Smiths posen banda sonora a les hores i hores buscant la millor oferta per internet i ho fan amb una súplica retòrica molt apropiada: "Per favor, per favor, per favor, deixa'm obtenir el que vull".

2. Deambulant entre agències de viatges: 'Necesito un avalista (para irme de turista)' Toreros Muertos

A ritme de twist , recorres a les agències de viatges per planificar les vacances i evitar maldecaps. Però quadrar expectatives i pressupost no és tan fàcil com sembla. Potser val la pena seguir l'estratègia de Toreros Muertos i buscar un bon avalista per anar-te'n de turista.

3. L'espera infinita a l'aeroport: 'Armando Rampas' Antònia Font

Arribes a l'aeroport amb tres hores de marge i carregat d'aquella il·lusió pròpia dels primers instants de vacances. L'espera és llarga, però la melodia aerodinàmica d'Antònia Font fa més lleugeres les estones mortes i t'alimenta les ganes de pujar a l'avió i poder dir ben aviat: "Adéu, des d'allà dalt".

4. Dalt l'avió, amb aquella inevitable por de volar: 'Defying gravity' Stephen Schwartz

Mentre et cordes el cinturó sota les indicacions de les hostesses, emergeix el pànic a volar. Res millor per oblidar-lo que l'espectacular harmonia del musical de bruixes Wicked i el seu crit a desafiar la gravetat, amb la ferma convicció que "no hi ha res que et pugui fer caure".

5. Al control de seguretat per entrar al país: 'Every breath you take' The Police

A la cua del control de seguretat els vigilants no et treuen l'ull de sobre. Amb un posat sever observen "cada moviment" i "cada respiració" que fas. Els guardes s'apropien de la cançó de The Police, que abandona el seu to romàntic per adquirir un significat més literal que defineix la teva situació: " I'll be watching you ".

6. Desxifrant un mapa amb un alfabet estrany? : 'Where the streets have no name' U2

Trepitges un indret exòtic per primera vegada i de seguida t'adones que la ciutat està farcida de cartells escrits amb símbols desconeguts i incomprensibles. Potser voldries "arrencar a córrer", tal com diu la lletra d'U2, però recorda: un magnífic lloc per escapar-se de la rutina laboral és, precisament, "on els carrers no tenen nom".

7. La conversa forçada amb el taxista: 'Taxista' Surfing Sirles

T'encabeixes dins un taxi per arribar fins a l'hotel i topes amb un conductor xerraire. Esquives les seves ganes de conversa amb el punk rock dels Surfing Sirles, que acceleren el viatge amb l'estrèpit d'aquesta cançó. Un final curiós i alhora ple d'amor t'aïlla de la xerrera del taxista, i potser t'arrenca més d'un somriure.

8. Dalt d'un tuc-tuc, en un trajecte sospitosament car: 'Let it be' The Beatles

Les estafes plouen quan es vol recórrer un país en les simpàtiques motocicletes tuc-tuc. Si t'adones que el preu del trajecte no acaba de quadrar amb l'import fixat a la guia, no hi donis importància i "deixa-ho passar" sense fer-te mala sang. Ja ho recomanaven els Beatles en una de les seves peces més representatives.

9. Trobada amb els veïns del barri: 'Should I stay or should I go' The Clash

Finalment, resulta que la teva destinació no és tan extravagant com creies i acabes topant amb els veïns o el teu cap -millor si no ets naturista-, que han tingut la mateixa idea que tu a l'hora de fugir de vacances. El rock enèrgic de The Clash fa més lleuger el dilema entre mantenir-te ferm i suportar la companyia inesperada o bé fugir cames ajudeu-me de les coneixences.

10. En autocar, amb un nen xisclant al costat: 'Nessun dorma' Puccini

T'espera un llarg trajecte en autocar, ideal per fer una bona becaina. Però al seient del costat s'hi instal·la aquella bonica parella jove amb criatura incrustada que no para de xisclar. La millor opció és acceptar la magnificència de l'òpera de Puccini: a l'autocar "ningú dorm".

11. Un viatge etern en un tren de Rodalies: 'El chacachá del tren' El Consorcio

¿Et desplaces en un tren de Rodalies que avança pausadament i s'atura cada dos per tres? El cuplet d'El Consorcio anima a cantar al compàs del ferrocarril per lluitar contra la l'avorriment del viatge. Gaudiu alegrement del " chacachá del tren" .

12. De safari amb les criatures: 'L'elefant' El Petit de Cal Eril

Dins d'un totterreny i amb la família equipada amb roba safari del Decathlon, us endinseu en el món animal per descobrir éssers exòtics. La cançó d'El Petit de Cal Eril i el recorregut a la sabana us ajuden a convèncer els menuts que els elefants són massa grans per tancar-los a casa.

13. Els típics retards que endarrereixen transbords: 'Cry baby' Janis Joplin

Quan un tren s'endarrereix i desmunta l'organització del viatge, la desesperació s'apodera de qualsevol, sobretot si havies planificat transbordaments pel mig. Davant els retards val més carregar-se de paciència o bé adoptar l'alternativa de Janis Joplin: sumar-se al seu bram esquinçat i fer un Cry baby.

14. Embarcant en un avió low cost: 'Paper planes' low cost: M.I.A.

Les companyies low cost han posat a l'abast de la majoria els viatges en avió. Ara bé, les parets i els seients de les aeronaus recorden més aviat els avions de joguina que M.I.A. menciona, a ritme de rap, mentre somia a conquerir el món.

15. Maletes perdudes / 'Baggage claim': 'No one knows' Queens of the Stone Age

Reclamar les maletes extraviades és tota una epopeia que et porta d'un mostrador a l'altre sense aclarir quan les podràs recuperar. Avances "a la deriva" i "sense esperança", com descriu amb un merescut rock dur i metal la peça de Queens of the Stone Age.

16. Toca descans en una àrea de servei: 'Petons entre camions' Anna Roig i l'Ombre de ton Chien

Les àrees de serveis són els oasis de l'autopista, la promesa (austera) d'una estona fora del cotxe. La melodia dolça i delicada d'Anna Roig proposa aprofitar aquestes pauses per "activar motors" i fer-se "petons entre camions".

17. Davant una barrera del peatge que no s'aixeca: 'Don't be cruel' Elvis Presley

Els peatges estronquen el ritme de l'autopista, però la frustració encara creix més si la cua de cotxes no avança o si la barrera no s'aixeca. El rock'n'roll d'Elvis Presley dissol el mal humor amb tocs de swing i la tonada fresca de Don't be cruel.

18. Descobrint el turisme rural per primera vegada: 'Country house' Blur

El turisme rural segueix estant de moda. Les masies de pedra en un entorn aïllat han esdevingut el destí de molts urbanites, que segons Blur es converteixen en "un animal de granja" dins aquest paradís ecologista "ple d'encant rural".

19. Perduts enmig de la boira de la Vall de Núria: 'Camins' Sopa de Cabra

L'entorn idíl·lic de la Vall de Núria és el punt de partida ideal per encetar una excursió. Si no ets del RACC, però, vés amb compte amb la primera boira de la tarda, que inunda en un tres i no res els camins, "que ara s'esvaeixen" i que ja "no hi són".

20. Dalt el tren groc, a la velocitat del segle XX: 'Train' Undrop

El tren groc travessa la Cerdanya, seguint des del 1910 un trajecte emblemàtic a velocitats també del segle passat. L'indie rock d'Undrop és imprescindible per gaudir del paisatge sense deixar-se vèncer per la monotonia infernal.

21. Travessant el Delta amb bicicleta: 'Bicicletes' Blaumut

El delta de l'Ebre és el destí perfecte per als amants del ciclisme sense grans esforços. Amb una melodia carregada d'il·lusió i optimisme, Blaumut et convida a "deixar-te de paraules" i arrencar una ruta amb "bicicletes sense mans" que travessi els aiguamolls del sud de Catalunya.

22. En un veler enmig del mar entomant l'onatge: 'Southern Cross' Crosby, Stills and Nash

Res és més evocador que explorar un petit arxipèlag dalt d'un veler, però els balancejos del vaixell poden esguerrar el viatge. Per oblidar-te del mareig, endinsa't en la cadència suau de Southern Cross i aferra't a la convicció de Crosby, Stills and Nash: "Sobreviuràs".

23. De l'apartament a la discoteca una nit de festa: 'Get lucky' Daft Punk

El capvespre és el moment més esperat per als joves que busquen festa boja cada nit en un poble vora el mar. Una de les cançons que més sonen aquest estiu, Get lucky , incita a "estar despert fins que surti el sol" perquè "el present no té cap cadena" i només cal ballar intensament tota la nit "per tenir sort".

24. En un embús a l'AP-7: 'Relax' Mika

Les tornades solen ser la part més dura de les vacances, i la seva gravetat s'intensifica si enganxes un embús que t'obliga a estar immòbil a l'autopista. La fórmula de Mika per pal·liar la situació és senzilla: "no cridis", "relaxa't" i "pren-t'ho amb calma" al ritme de la seva cançó.

25. De camí a casa amb el cap a la feina: 'El último día de las vacaciones' Espanto

Fins i tot les millors vacances tenen final. T'acomiades de les onades, refàs les maletes amb resignació i mala gana i emprens el camí cap a casa. La nostàlgia, que impregna la cançó d'Espanto, és inevitable l'últim dia de viatge, però els records són l'al·licient per reviure les vacances i aguantar fins a l'any vinent. I, si no, sempre et quedarà la música.

stats