Cultura 19/03/2014

L’art torna feminista al primer festival Ulls Sadolls, a Palma

Poesia, projeccions, exposicions i performances ompliran els locals de Ciutat

Anna Mascaró
2 min

PalmaUna mescla de poesia, exposicions, projeccions i performances donarà forma, entre dia 20 i el 29 d’aquest mes al primer festival Ulls Sadolls, definit per les seves organitzadores com un compendi de “poètiques insubmises” que donaran veu al moviment feminista.

‘Fartes de tants d’atacs i plenes de feminisme’ és l’eslògan del grup d’activistes que ha posat en marxa el festival amb una voluntat “transformadora” de la societat i combatent especialment el que Andrea Beltramo, responsable de comunicació de l’acte, anomenà “violència simbòlica”. El concepte fa referència a la imatge que es té a la societat del col·lectiu femení com a quelcom “hegemònic”, amb tot el que això comporta, tant pel que fa al cànon de bellesa femení com a altres prejudicis que giren al voltant del concepte de feminitat. És per això que el primer acte del festival consisteix en una exposició fotogràfica, a càrrec de Gema Domínguez i Christian Ponce, que s’inaugurarà demà a les 19.30h i que es titula Descossificades. “Es tracta d’imatges de cossos contrahegemònics, que no entren dins l’estàndard de bellesa”, explicava Beltramo, “però tampoc és una galeria de les típiques grassetes orgulloses del seu cos, sinó que hi apareixen dones actives, despreocupades per l’aparença, que realitzen un acte polític”.

Crowdfunding en directe

Les organitzadores d’Ulls Sadolls, la majoria de les quals es conegueren en ambients d’activisme feminista, varen tardar uns quatre mesos a muntar els 11 actes que compondran el festival. El finançament l’aconseguiren a través d’una subhasta i una rifa feministes que feren al cafè A Tres Bandas de Palma. “Va ser com fer una campanya de crowdfunding en directe”, afirmà Beltramo.

El títol del festival, Ulls Sadolls, és un joc de paraules que reivindica, per una banda, “l’àmbit local: les artistes que hi participen viuen aquí, han nascut aquí o estan influenciades per Mallorca”, indicava Beltramo, i de l’altra, el sentiment feminista d’estar “molt farta d’abusos, però al mateix temps satisfeta de qui sóc”. De fet, l’activitat que de moment ha tingut més èxit entre el públic és la que es farà el dijous 27: una ruta per Palma que vol treure a la llum les dones de Ciutat que pel seu gènere varen ser “silenciades i oblidades”, però que amaguen “grans històries”.

Transfeminisme

El feminisme ara també és ‘trans’. El terme, contava Beltramo, abasta altres col·lectius, com són el transgènere o el transsexual, i qualsevol manera d’entendre la diversitat de les dones, “ja siguin immigrants, discapacitades... És un discurs que s’apropia de tot allò no hegemònic”. Aquesta categoria del feminisme es reflecteix en la projecció que presentarà aquest dissabte Lucía Egaña, titulat Mi sexualidad es una creación artística, a la llibreria especialitzada en crítica social Transitant, a Palma. Cal destacar, dins el mateix ideari, la projecció de Sobren raons. Tanquem els centres d’internament d’estrangers CIE, de Marielle Aveladen i Susana González, que tindrà lloc divendres que ve a la llibreria Ideari.

La poesia es manifestarà al tancament del festival, dia 29, en què es presentarà el poemari Batec, de Maria Antònia Massanet, precedit d’un vídeo sobre poesia contemporània titulat Som elles, fet per Sandra Christiansen i Gemma Puri, i seguit d’un recital col·lectiu. Totes les activitats es poden consultar a ullsadolls.wordpress.com.

stats