Publicitat
Publicitat

Hartung i Bergman reviuen a Menorca

Els joves Queyrel i Stauth recreen amb performances la història dels grans artistes als anys 30

La història que visqueren, a la Menorca de principi dels anys 30, l’artista alemany Hans Hartung i la noruega Anna-Eva Bergman es compta entre les més interessants de totes les que varen tenir lloc en aquestes illes en aquell temps de preguerra. Hartung era un jove artista immers en el llenguatge de l’abstracció i Bergman, la seva dona, exercia de dibuixant i col·laborava també com a articulista en algunes publicacions noruegues.

S’instal·laren a Menorca el 1932, dalt d’un turó de Fornells, a Cala Tirant, i en un terreny llogat es varen dissenyar i construir una casa-cub molt avançada per a l’època, des de la qual tenien unes esplèndides vistes de la badia i de mar oberta. Un cop superada l’estranyesa que a la societat menorquina despertà l’arribada de la parella estrangera, Hartung i Bergman asseguraven haver-hi trobat el paradís i “l’arbre de la saviesa”. Però la tranquil·litat va durar poc: el 1934 hagueren d’abandonar l’illa en ser acusats d’espies alemanys. L’ambient prebèl·lic havia canviat la situació.

Els Fantasmes de la Cala

Aquests dies ha començat a Menorca la primera fase d’un llarg projecte que torna a posar al primer pla artístic la història de Hans Hartung i Anna-Eva Bergman a l’illa, i la singularitat i força d’aquesta parella d’artistes. Els Fantasmes de la Cala és un projecte que, comissariat per Magdalena Aguiló i organitzat per l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), treballen dos artistes joves provinents de Marsella: Claude Queyrel i Pascale Stauth. Amb el suport també de la Fondation Hartung-Bergman d’Antibes i el museu FRAC-PACA marsellès, els artistes seran fins al 5 de maig a Fornells, amb l’objectiu de recopilar material, seguir la ruta de Hartung i Bergman i realitzar unes performances que són enregistrades en vídeo i que faran part de les successives exposicions: la primera a Antibes, a l’agost, i seguidament al Museu de Menorca per al mes de setembre.

Ara bé, de la revisió dels dos anys que Hans Hartung i Anna-Eva Bergman passaren a l’illa, sorgirà la gran exposició de la parella. Si bé l’obra de Hans Hartung ha estat revisada en diverses ocasions a Balears (especialment en una gran exposició de l’Obra Social de Sa Nostra), i si els dibuixos menorquins de Bergmann, les fotografies que féu a l’illa i una gran selecció de pintures datades a partir dels anys 50, quan l’artista entra en una gran maduresa, foren exhibits en una important exposició a Ciutadella, poques vegades s’han reunit les obres d’ambdós. L’exposició serà a Palma durant el primer trimestre de 2015, en un museu encara per determinar, segons ha anunciat l’IEB.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/02/2018

Consultar aquesta edició en PDF