Misc 29/06/2013

Giovanna Carnevali: "Barcelona s'ha de renovar perquè està perdent força"

A.r.t.
2 min

L'arquitecta italiana Giovanna Carnevali (1974) arriba a la direcció de la Fundació Mies van der Rohe l'any en què els premis que atorga fan 25 anys.

Quin objectiu s'ha fixat?

Estem en un punt d'inflexió sobre com valorem l'arquitectura, amb quins criteris ho farem a partir d'ara. Vull escoltar, escoltar i escoltar. Vull treballar i reflexionar amb els experts, amb els arquitectes premiats, amb les institucions que col·laboren amb la Fundació i saber quin és el mínim denominador comú de l'arquitectura de cada país d'Europa. ¿Existeix una cultura arquitectònica europea? No ho sé, i vull saber-ho.

Estacions de tren noves en desús. Aeroports fantasmes i edificis faraònics que no es poden mantenir. Què s'ha fet malament a Espanya?

Imagina't que un dia et lleves i tens mil milions d'euros i te'ls has de gastar en un any: t'inventes un aeroport per crear llocs de treball, per exemple. Abans no hi havia temps per pensar. L'arquitectura i els acabats no eren de bona qualitat, al marge del discurs dels arquitectes icònics. Es van crear moltes empreses fantasmes i han sigut les primeres a desaparèixer. No m'agrada parlar de crisi: aquest punt d'inflexió ens ha ajudat a fer neteja.

Com poden els arquitectes ajudar a sortir de la crisi?

Crec que l'excel·lència i la investigació són la sortida d'aquest mercat que està en crisi. Les constructores han d'invertir en tecnologia, han de sobresortir en algun camp. Els arquitectes han de fer molta investigació. S'han de regenerar. Han de començar a col·laborar. A més, la interdisciplinarietat és molt important.

Barcelona ha sigut puntera en el camp de l'arquitectura i l'urbanisme. Com veu la ciutat, ara?

Barcelona segueix vivint a escala internacional del model dels anys 90. Ha de renovar-se, perquè està perdent força. Qualsevol inversió pública que es faci, els ciutadans l'han d'entendre, ara més que mai perquè hi ha escassetat. Ha d'haver-hi una tasca incessant de comunicació perquè vegin que es fa un esforç per atreure capital intel·lectual i econòmic.

Què en pensa de l'arquitectura sostenible, que està tan de moda?

Però què vol dir sostenible? Sostenible... en l'aspecte social? En l'aspecte econòmic? Que un arquitecte es defineixi com a sostenible em sembla una bajanada. La sostenibilitat ha de ser intrínseca al projecte. L'objectiu no ha de ser la sostenibilitat, sinó la bona arquitectura. Com deia Mies: "Vull ser bo, no interessant".

stats