ASSAIG
Cultura 13/07/2013

Galerista i comissària, cara a cara

'Mallorquins en diàleg' publica la conversa de Georgina Sas i Ferran Cano

Cristina Ros
2 min

Palma.A la col·lecció 'Mallorquins en diàleg' de l'editorial Lleonard Muntaner no s'hi ha recollit fins ara la història i el pensament de cap galerista. "Ferran Cano és part molt important de l'art de l'illa, i no només de l'illa. Vaig pensar que era l'ocasió perfecta, just ara que ha celebrat els 40 anys com a galerista, que ha tancat els espais de Palma i Barcelona, i que ha donat per acabada la seva llarga singladura en el món de l'art", afirma Georgina Sas, la crítica i comissària que aquests dies, "i una vegada per setmana", manté una llarga conversa amb Ferran Cano, per després transcriure-la i veure-la publicada, una vegada acabada la tasca.

"Feia mesos que pensava que a Ferran Cano li devem un homenatge. L'admir per l'aposta que ha fet amb els artistes joves, dels quals sempre l'he vist envoltat. I l'admir perquè, des que em vaig instal·lar a Palma, és el lloc on he descobert nous artistes. Li estic molt agraïda, per tot això", confessa l'autora del futur llibre, que serà una conversa biogràfica amb el galerista.

Tot d'una que Georgina Sas va proposar a Ferran Cano aquesta iniciativa, ell es va mostrar "emocionat". "Ferran Cano s'hi ha posat amb molta il·lusió i disciplina. A més, m'ajuda a trobar documentació i fotografies que aportarem al llibre de converses. I això que li deu costar, perquè no es distingeix per ser el més ordenat del món. Marisa, la seva dona, sí que ho és i també hi col·labora", conta.

Per l'experiència de les setmanes que sumen d'entrevistes, Georgina Sas ha comprovat que Ferran Cano "és persona de bona conversa i de tracte molt proper; t'ho fa tot fàcil". Així, la conversa començarà amb la història del padrí del galerista, el batle republicà Emili Darder, amb la seva execució i amb el que això significà per a la família, que s'hagué d'exiliar. Per aquest motiu, Ferran Cano va néixer a Veneçuela. Tot i així, Georgina Sas no es planteja donar un ordre cronològic al llibre. "Intent mantenir la conversa amb una línia cronològica, però quan ho transcric canviï l'ordre en un continu flashback. Vull tractar temes paral·lels, encara que siguin distants en el temps".

Georgina Sas creu que resultarà "un llibre de gran interès, perquè el personatge té una llarga història, plena de moments que s'han de conèixer i recordar. És un llibre pensat també o sobretot per al futur". A l'autora li agradaria que fos un dels nombrosos artistes que han treballat amb Ferran Cano qui escrigués el pròleg a aquest nou llibre de 'Mallorquins en diàleg'. "Pens, sobretot, en Miquel Barceló, qui va començar amb Ferran Cano a la galeria 4 Gats. Ja he iniciat els contactes per fer-ho possible. Si, pel que fos, ell no ho acceptàs, gairebé tota una generació va passar per la que va ser la galeria més revolucionària de Palma", conclou.

stats