Cultura 15/08/2013

El Festival d'Eivissa compleix 25 anys amb l'edició més austera

Enguany, les estrelles principals del cartell són les cantants China Moses, Tracey Reid i el trompetista Ronald Baker

David Ventura
2 min
El Festival d'Eivissa compleix 25 anys amb l'edició més austera

EivissaDes d'ahir dimecres i fins dissabte, Eivissa acull la vint-i-cinquena edició del seu Festival de Jazz. Una trobada musical que és ja tot un clàssic, de fet compleix el seu primer quart de segle. Com sembla inevitable pel que fa a les cites culturals en aquests moments de crisi, el festival arriba a una fita tan important com el seu 25è aniversari penjant econòmicament d'un fil i amb una programació de circumstàncies. Enguany, les estrelles principals del cartell són les cantants China Moses -dijous- i Tracey Reid -dissabte- i el trompetista Ronald Baker -divendres-.

A més, com és habitual, no faltarà a la cita eivissenca el pianista gallec Abe Rábade, que va ser qui ahir va obrir al festival amb una portentosa actuació del seu trio, format pel contrabaixista Pablo Martín Caminero i el bateria Bruno Pedroso. Una programació meritòria i que val la pena -sobretot si la resta de l'any és impossible escoltar jazz en viu-, però que se situa a anys llum del que havia estat aquest festival. Així, quan els aficionats al jazz recorden que l'any 2000 van actuar aquí mateix McCoy Tyner i Pedro Iturralde, que el 2001 ho van fer Branford Marsalis i Chano Dominguez, o que el 2003 vam rebre Brad Mehldau i Medeski, Martin & Wood, és inevitable sospirar de melancolia i acceptar que qualsevol temps passat va ser millor.

Escenari únic

No obstant això, l'escenari del baluard de Santa Llúcia i l'entorn de Dalt Vila il·luminada continuen tenint uns efectes màgics sobre els músics participants, que acostumen a realitzar interpretacions extraordinàries en les seves visites a Eivissa, com s'ha confirmat en la jornada d'inauguració, amb l'Eivissa Jazz Big Band i un Abe Rábade especialment intimista i motivat. El cartell d'enguany també acull músics locals de jazz i, a més de l'Eivissa Big Bang, hi actuaran Treejay Trio i La Marina Band. Tots els concerts comencen a les deu del vespre.

stats