La memòria
Cultura 27/08/2013

Dos llibres i dues pel·lícules que recorden l'horror

1 min

'Sadako i les mil grues de paper'

El llibre relata la història de la Sadako, que va morir als 12 anys d'una leucèmia per culpa de la bomba. Es va convertir en tot un símbol de la pau. Creia que si aconseguia fer mil grues de paper els déus la curarien.

'Cartas desde el fin del mundo'

Toyofumi Ogura va ser l'únic professor d'història del seu departament que va sobreviure. La seva dona va morir dies després de la bomba. Ell va escriure de manera compulsiva cartes a la seva estimada durant un any. El 1948 el van convèncer que escrivís un llibre. A qualsevol persona que el llegeixi li passen les ganes de fer cap guerra.

'Hiroshima, mon amour'

El cineasta francès Alain Resnais va dirigir el 1959 aquesta obra mestra amb guió de Marguerite Duras sobre la relació entre una actriu francesa i un arquitecte japonès. Tots dos confronten la seva experiència a la guerra: ella a França i ell a Hiroshima.

'Pluja negra'

Shohei Imamura va adaptar al cinema la novel·la de Masuji Ibuse sobre els efectes dels bombardejos d'Hiroshima i Nagasaki. La pel·lícula, del 1989, explica des de la ficció les conseqüències físiques i psicològiques que van patir les persones que van quedar contaminades.

stats