MERCAT PROFESSIONAL
Cultura 01/10/2016

Confluències i sinergies entre artistes i programadors a la Fira B!

Mateu Canyelles, Laia Martínez, Guiem Soldevila, Isaac Vila, David Mataró, Tomeu Moll, Marc Campillo i Armand Llàcer expliquen la seva experiència

Margalida Mateu
4 min
Confluències i sinergies entre artistes
 I programadors a la Fira B!

PalmaLa professionalització ha estat un dels eixos principals que ha marcat els cinc dies que ha durat la Fira B! I és que tant les jornades com les taules rodones, les conferències i els speedmeetings han lluït per la gran participació tant de programadors d’arreu com de les Balears que han pres part de la Fira B!. També molts ajuntaments mitjançant els regidors de Cultura i gestors de teatre han acudit a la fira a la recerca d’espectacles que puguin omplir les seves sales. No cal oblidar els artistes de les Illes que hi han anat a vendre els seus productes musicals, de teatre o dansa. I és que una fira és això: seduir, escoltar i intentar vendre el producte, en aquest cas cultural.

Per això, els artistes de les Illes Balears han hagut de fer un treball important de síntesi i de màrqueting. Molts han estat els que s’han reunit amb els productors que han arribat de la Península i de festivals de tot el món i han resumit la seva feina -ja sigui en un dossier o en un vídeo de tres minuts- de la manera més atractiva possible perquè en els cinc minuts que duraven, per exemple, els speedmeetings captassin l’interès dels interlocutors.

Per a molts programadors també ha estat molt més profitós poder veure o escoltar les obres en directe. És per aquest motiu que s’han programat durant el cap de setmana més de 50 actuacions a Palma, organitzades per l’Institut d’Estudis Baleàrics. El director de la institució, Josep Ramon Cerdà, va manifestar que estava molt satisfet d’haver propiciat la trobada entre tants de professionals.

Les confluències i sinergies que s’han produït tant en les jornades professionals com en els concerts i actuacions han sacsejat el mercat i l’han fet sentir viu.

La darrera cita és avui al teatre Principal de Palma amb una nova actuació de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. Si bé dimecres donava el sus a la Fira B!, aquest diumenge la clourà amb un espectacle que aglutina diversos clàssics de bandes sonores de pel·lícules en l’espectacle que han titulat Una nit de cinema.

Mateu Canyelles. PROGRAMADOR

El director de la Mostra d’Arts Escèniques de Santa Eugènia es va reunir amb més de set productors i artistes de les Illes de música i de teatre. “M’han sorprès les iniciatives proposades; sobretot és destacable la quantitat de gent jove amb projectes innovadors. La mostra de Santa Eugènia és un festival de carrer que no té espais tancats, i moltes de les productores amb les quals ens hem reunit, tot i que estan pensades per fer-se en un lloc tancat, han vist positiu adaptar els seus espectacles a l’aire lliure de Santa Eugènia”, manifestava Canyelles en una de les trobades professionals.

Laia Martínez. POETA

Laia Martínez és una de les components de Jansky, grup que mescla poesia, electrònica i música en viu. "Hem tingut molt bones impressions amb alguns dels programadors, com un de Polònia, organitzador d'un festival de música multidisciplinari de referència al seu país", va dir. També es reuniren amb programadors portuguesos. "Han trobat que la llengua no és un impediment, sinó un valor afegit, i no fer música en anglès ho troben un avantatge".

Guiem Soldevila. CANTAUTOR

El cantautor menorquí també va prendre part en el show case i les jornades professionals.

"Estic molt content perquè he pogut xerrar amb el programador del Festival Acústica de Figueres, on m'agradaria molt poder participar, i també amb alguns gerents de teatres de Mallorca. No toc gaire sovint per l'illa, normalment actuu per Menorca i Catalunya, així que també ha estat molt profitosa la conversa amb els mallorquins". A més, Soldevila contactà amb programadors internacionals i mànagers de Madrid que s'interessaren per la seva feina. "Ha estat un intercanvi d'idees molt bo, els he entregat un dossier i un EP de quatre cançons". Alguns programadors li sol·licitaren una entrevista.

Isaac Vila. PRODUCTOR EXECUTIU DEL FESTIVAL GREC

L'assistent de direcció i producció executiva del Grec de Barcelona va impartir la conferència Per què serveix un festival d'arts escèniques?, un espai de debat al qual també va acudir Lídia Hinojo,

de la Fira de la Mediterrània de Manresa. Vila va aprofitar la seva estada a Palma per veure "tots els espectacles que he pogut, per exemple Mima & Katastrofic, de la companyia Auments, i l'obra de Produccions de Ferro Peccatum, amb Toni Gomila i Catalina Florit, obres que podrien tenir cabuda, perfectament, en el festival Grec de Barcelona". També ha reflexionat sobre l'estat de salut dels festivals. Vila va destacar l'energia i la voluntat dels creadors de les Illes: "Hi ha necessitat que passin coses que explotin aquesta efervescència que s'està vivint".

David Mataró. AUTOR I DIRECTOR D'EL BOTXÍ

La companyia La Botxor també hi va ser present. David Mataró, monologuista d'El botxí, s'interessà per parlar amb programadors de la Xarxa Alcover, l'Ajuntament de Ferreries, el d'Inca i el Grec de Barcelona. "És una manera diferent de vendre el producte i d'engrescar a veure

l'obra" que s'ha programat a la fira. "Estic content perquè he vist que hi ha molt bon ambient entre companyies, molta participació".

Tomeu Moll. MÚSICA CLÀSSICA I CONTEMPORÀNIA

El pianista preparà dos tipus de format per a les presentacions: un de més gran format per a programadors estrangers i un altre de petit per a adaptacions més modestes. Moll experimenta amb música electrònica i ceràmica, de nova creació, unes obres que van sorprendre programadors de Finlàndia i de l'Argentina i els assistents a l'actuació String Piano.

Marc Campillo. DIRECTOR DEL FESTIVAL BARCELONA ACCIÓ MUSICAL (BAM)

Com a director del BAM i del segell Foehn Records, Campillo ha editat discos de Miquel Serra i Oso Leone, que creu que "tenen una projecció internacional molt important". El programador va participar en més de 30 speedmeetings i en l'espai de debat on es va filosofar sobre quin hauria de ser el paper de les institucions en l'organització de festivals perquè puguin ser viables i apostar per creadors emergents.

Armand Llàcer. GESTOR, EDITOR I MEMBRE DE L'ASSOCIACIÓ PER A LA DIFUSIÓ DE LA MÚSICA FETA AL PAÍS VALENCIÀ (VAM)

"Hem establert contacte amb l'IEB per crear un marc de col·laboració de manera estable per tal que els músics i creadors de les Balears puguin crear confluències amb els del País Valencià". Llàcer va participar en l'espai de discussió sobre festivals musicals. El gestor va manifestar que "s'ha d'aprofitar la gran efervescència musical que viuen els Països Catalans i establir un projecte en comú que doni visibilitat a la qualitat musical de les nostres contrades".

stats