CÒMIC
Cultura 14/06/2013

El Còmic Nostrum De Palma: subsistència o Champions?

El finançament marcarà el tipus de festival que s'organitzi enguany

Ander Zurimendi
3 min

PalmaUna cosa ja és fixa: el festival del còmic de Palma es durà a terme entre els propers 22 i 27 d'octubre, i marca així un punt d'inflexió en el sector cultural, que veu com les iniciatives més humils desapareixen a causa de la crisi.

Tanmateix, aquest no serà el cas del saló del còmic de Ciutat. I és que el Clúster de Còmic i Nous Mèdia manté la capacitat per muntar un festival a petita escala, talment com ho féu l'any passat, quan les institucions no aportaren ni un sol euro a l'organització del festival. Aleshores, el Clúster ja alçà la veu per mostrar-se "emprenyat" i denunciar que les administracions no els tenien en compte.

Enguany, però, l'administració pública assegura que està cercant la via de finançar -en part- aquesta trobada. I d'aquesta aportació dependrà, precisament, la dimensió que prengui el festival. El Clúster, de fet, presentarà un pressupost de poc més de 19.000 euros a l'Ajuntament de Palma (bàsicament, per sufragar el muntatge, les activitats i els honoraris dels artistes).

Això no obstant, el finançament trontolla i encara no és segur que la Regidoria de Cultura de Cort estigui disposada a desembutxacar aquesta quantia econòmica.

Ara bé, la fundació sí que ofereix doblers "en espècies"; és a dir, que les empreses que integren el patronat assumeixen el cost d'algunes despeses del festival, com ara els passatges dels artistes internacionals convidats, a més de l'allotjament als hotels de Ciutat, o fins i tot la col·locació de tanques publicitàries de la fira.

I és que l'objectiu d'enguany, tant pel que fa al sector del còmic com a la Fundació Turisme 365, és "internacionalitzar" el saló; o sigui, un festival de Champions League. I això significa convidar dibuixants i editors dels grans del sector: les franceses Dargaud i Ankama, a més d'autors de la talla de Jan, el francès Blutch, o dibuixants de superherois a les prestigioses Marvel o DC.

Masterclass de les estrelles

Els organitzadors de Còmic Nostrum no només volen atreure els autors perquè facin presentacions públiques de les seves novetats, sinó perquè realitzin masterclass i tallers als aficionats al dibuix. "Però si els autors vénen, no basta a pagar-los els passatges i els hotels, també cal abonar-los els seus honoraris", explica Tomeu Seguí, president del Clúster organitzador de la mostra.

Vet aquí, idò, el nu gordià del problema. Si hi ha finançament, es podran convidar autors de renom internacional. Si no, es limitarà novament a un festival local. En tot cas, el pes específic de Mallorca en el món del còmic és elevadíssim per si sol. No debades, l'Illa disposa de dos autors guanyadors del premi Nacional del còmic: Tomeu Seguí i Francesc Capdevila, Max , nascut al Principat però resident a l'Illa, i també de joves dibuixants, com Àlex Fito, Gabi Beltràn, Tomeu Pinya..., i llibreries específiques, com Ghotam Còmics i Norma còmics. Malgrat aquesta massa crítica, el festival rep un suport econòmic molt menor que el d'altres ciutats, com ara Avilés i la Corunya. "Ciutats més petites i amb manco potencial de còmic reben més suport que nosaltres", lamenta Seguí.

En tot cas, les negociacions entre el Clúster del Còmic i l'Ajuntament continuaran en els propers dies. I sigui a petita escala o amb vocació internacional, el Còmic Nostrum ja ha començat a definir el mapa de les seus: La nova residència d'artistes de les Voltes, l'Espai de Creació Tecnològica del Casal Solleric, la Fundació Sa Nostra i les xarxa de galeries d'art privades de Palma.

Com en l'edició anterior, s'han editat sis serigrafies en una edició de 200 exemplars per tenir un finançament mínim per poder dur a terme les activitats bàsiques (a la venda a Gotham i Norma).

stats