GESTIÓ CULTURAL
Cultura 24/02/2018

Bartomeu Salvà: “Els enfrontaments amb els arqueòlegs s’han acabat”

L’historiador és el nou director del Museu de Mallorca, càrrec del qual prendrà possessió el 5 de març

Margalida Mateu
4 min
Bartomeu Salvà Simonet és el nou director del Museu de Mallorca, ens presenta el seu programa.

Palma“Crec que el Museu de Mallorca s’hauria de dir ‘museu dels mallorquins’ i hauria de ser una casa oberta i de tots”. Amb aquestes paraules inicia el seu discurs el nou director del Museu de Mallorca, l’historiador Bartomeu Salvà Simonet. El projecte amb el qual s’ha alçat com a director es titula Un museu de sensacions.

Salvà encara no ha pres possessió ni ha trepitjat el Museu de Mallorca. Ho farà el pròxim 5 de març, quan comenci a liderar el museu. L’historiador ens explica quines són les prioritats del seu projecte. El director veu necessari un replantejament de la manera d’entendre i difondre el gran patrimoni del Museu de Mallorca. “A hores d’ara, pensam que cal un replantejament general. Per tal d’abastar aquest objectiu, l’únic camí possible hauria de ser el diàleg amb tots els sectors implicats amb el Museu, el qual s’hauria de convertir en un espai dinamitzador de la cultura tant de Palma com de tot Mallorca”, assenyala.

Salvà reconeix que coneix bé el Museu de Mallorca “perquè m’hi vaig formar i hi vaig néixer com a professional”. Ara, vol fer avançar la tasca de “convertir el Museu en un espai per als ciutadans en què es pugui gaudir d’un matí de dissabte o diumenge en família amb activitats engrescadores relacionades, naturalment, amb l’art i el passat de la nostra illa”.

Fer valdre els arqueòlegs

Per a Salvà, és cabdal “revalorar la figura dels arqueòlegs, que són els que avui dia nodreixen el museu. Durant els darrers 20 anys han fet una veritable revolució del coneixement. En prehistòria, allò jo vaig estudiar i allò que s’estudia ara no tenen absolutament res a veure. S’ha avançat molt, i en història antiga, tres quarts del mateix”. “Els enfrontaments amb els arqueòlegs s’han acabat”, afegeix. El nou director destaca que a Mallorca hi ha molts equips fent feina en arqueologia i que entre ells es relacionen. “Crec que aquesta feina hauria d’arribar al Museu de Mallorca i que, a la llarga, s’hauria d’arribar a fer una exposició de la prehistòria i exportar-la”.

Durant els darrers 20 anys, Bartomeu Salvà s’ha dedicat a la docència. Per aquest motiu, “crec que el museu s’ha d’omplir de gent, d’infants, de pares i de docents i que se’ls han de proporcionar experiències educatives ben fetes”. Salva és conscient, però, “que això no es pot fer en dos dies, però sí que creu que s’han de crear sistemes eductius i de vida en família que acostin la gent al Museu”. A més, l’historiador considera que “el Museu hauria de liderar algun projecte de recerca important i pioner”.

El nou director es distancia una mica de la seva antecessora, malgrat que reconeix que “durant els 15 anys que ha liderat el projecte Joana Maria Palou, s’han fet moltes coses ben fetes, sobretot pel que fa a la línia d’art del Museu, que m’agradaria continuar duent a terme. Palou ha deixat una petjada durant molts anys i s’ha de respectar”, assenyala Salvà.

No obstant això, apunta en el seu projecte que la gestió del fons del Museu hauria de ser més eficient, tant pel que fa a la conservació com a l’estudi, ja que “el Museu de Mallorca té un paper fonamental en la salvaguarda dels materials procedents de les múltiples excavacions de l’illa. Els darrers anys, aquest ha estat un punt especialment conflictiu, i Salvà considera que s’ha de resoldre mitjançant un diàleg entre totes les parts i institucions implicades”.

Xarxa de museus

L’historiador proposa crear una xarxa de museus i un centre d’interpretació de les Balears i troba que és importnant descentralitzar el fons del museu així com dignificar les seus d’aquest a Palma, Muro i Pollentia.

A banda, per al nou director, “s’ha de replantejar una millor difusió centrada en una presència més gran a les xarxes i als mitjans de comunicació. Però també “és necessari escoltar allò que demana la societat, potenciant l’Associació d’Amics del Museu, escoltant quin tipus de museu vol la població i arribant més al sector turístic. És en aquest sentit, de l’àmbit turístic, que Bartomeu Salvà fa èmfasi en el seu projecte vencedor. “El turisme i el Museu de Mallorca no tenen, en aquest moment, gaire relació. Els turistes que arriben a Ca la Gran Cristiana ho fan perquè a les guies s’hi fa referència o, en tot cas, hi topen en les seves rutes pel centre històric. Però en cap cas hi ha una política destinada a donar-lo a conèixer. Per aquest motiu, és necessari fer una campanya de promoció iniciant converses amb operadors turístics i hotelers de tota l’illa, per oferir la visita al Museu com una marca de distinció cultural de Mallorca proporcionant, alhora, la possible nova xarxa de museus, jaciments arqueològics i indrets d’interès artístic destacat”.

Dilluns 5 de març Salvà arribarà al Museu de Mallorca, “allò que faré en primer lloc serà asseure’m amb l’equip del museu, que està format per unes 15 persones, i treballar en el programa que he confeccionat”. És una tasca que implicarà “dedicació, i moltes vegades els resultats no es veuran a curt termini”.

stats