AJUDES
Cultura 25/05/2018

Augmenta l’activitat cultural als municipis de Mallorca

El Consell de Mallorca passa comptes i anuncia un nou exercici per als circuits culturals

Magda Albis
6 min
Augmenta l’activitat cultural als municipis de Mallorca

PalmaL’àrea de Cultura del Consell de Mallorca ha fet balanç aquesta setmana del funcionament i els resultats dels diferents circuits culturals que la institució du a terme. Es tracta de dues línies d’actuació, el Circuit d’Arts Escèniques (CAEM), per una banda i, per l’altra, Cultura en Xarxa, que aglutina les altres disciplines culturals. Ambdós circuits es nodreixen de les propostes que fan part del Catàleg d’Activitats Culturals del Consell (CACIM), un registre integrat per 272 projectes culturals de diverses expressions artístiques. Els beneficiaris d’aquestes propostes són els municipis de l’illa que vulguin completar la seva activitat cultural amb les propostes que inclou el catàleg.

El Consell disposa enguany de 700 mil euros perquè els municipis puguin contractar directament els espectacles culturals; 350 mil destinats a CAEM (teatre i dansa) i 350 mil per a Cultura en Xarxa. Una xifra que suposa el doble de la inversió d’anys anteriors i a la qual s’afegeixen 100 mil euros més destinats específicament a activitats per al foment de la lectura a les biblioteques municipals.

“Hem pogut programar activitats durant dotze mesos, hem pogut exhaurir o aplicar tota la previsió pressupostària d’aquests 700 mil euros a la programació cultural i s’han programat fins a 400 activitats dins aquest darrer any, havent doblat la xifra respecte de l’any anterior”, comenta el conseller insular de Cultura, Francesc Miralles, i afegeix que “els municipis petits, que tenen més dificultats per poder dur a terme una programació cultural estable, han estat els que més se n’han aprofitat i han pogut tenir durant tot l’any una activitat cultural al municipi complementària a la que ja feia l’ajuntament”.

Increment pressupostari

A més d’aquest increment pressupostari, una altra de les novetats que suposa el canvi de model impulsat ara fa un any i que els agents implicats aplaudeixen que aquests ajuts durin més temps. Així, en els exercicis anteriors la convocatòria es reduïa, de manera que els municipis només tenien el darrer trimestre de l’any per programar les activitats culturals, des de l’any passat i amb la nova convocatòria, els ajuntaments disposen de tot l’any per dur a terme aquestes programacions. El proper exercici començarà l’1 de juliol d’enguany i acabarà el 30 de juny de l’any que ve. “El nou sistema ha fet possible que els ajuntaments es puguin organitzar amb la programació de les activitats i així hem vist com s’han creat nous productes culturals arran d’aquests dos circuits. Podem veure cicles de música antiga, mostres de teatre d’hivern i rutes culturals que diferents ajuntaments han creat amb el contingut d’aquests circuits culturals”, assegura Miralles.

Catàleg

Les propostes que es posen a l’abast dels ajuntaments es recullen al CACIM, un catàleg en línia en el qual trobam propostes culturals molt diverses i per a tots els públics. Les propostes, siguin de la mà d’una companyia o d’un particular, es poden presentar durant tot l’any al Consell de Mallorca. Els tècnics de Cultura i mitjançant una comissió d’avaluació es reuneixen cada tres mesos per valorar les noves propostes presentades i actualitzar-ne el catàleg.

Els criteris que segueixen per què una proposta s’inclogui o no al catàleg passen, en primer lloc, per una sèrie de requisits, com per exemple estar donat d’alta d’IAE, entre d’altres. També “hi ha una part de criteris tècnics, que és el que nosaltres passam a avaluar. Especificitats del projecte, els objectius, fitxa artística i tècnica, la part d’innovació, d’originalitat, de creativitat, si el projecte té o no relació amb Mallorca”, comenta Cristina Llambies, tècnica de Cultura del Consell.

Principals beneficiaris

Les subvencions per dur a terme aquestes activitats culturals s’atorguen tenint en compte el nombre d’habitants del municipi. Marga Rotger, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Mancor de la Vall, comenta que “el fet de ser un poble petit i no comptar amb molt de pressupost per organitzar esdeveniments de caire cultural, aquestes subvencions ens han anat de luxe i enguany les hem aprofitades molt bé. Hem organitzat un total de vuit activitats del catàleg de caire diferent i n’estam molt contents”. Rotger també destaca el fet de que s’hagi pogut programar al llarg de tot l’any, cosa que els ha donat marge per poder organitzar l’agenda cultural i oferir propostes més diverses. Tot i això, suggereix que es podrien ampliar les propostes que s’inclouen al catàleg. “Durant la Fira de l’esclata-sang volíem programar un concert de música folklòrica i al catàleg només hi havia un grup, que no podia venir, i ho vàrem tenir complicat per substituir-lo”.

L’Ajuntament d’Andratx també insiteix en el bon funcionament del nou model i en destaca la possibilitat de poder programar activitats al llarg de tot l’any. “Per la part teatral, musical i la part infantil hem pogut fer bastants coses, a més de les rutes culturals que han tingut molt bona acollida. El fet de tenir tant de temps per poder programar i que nosaltres mateixos som els que feim el contacte amb els grups i amb els guies ajuda moltíssim a l’hora de crear una programació estable”, comenta el tècnic de Cultura del consistori andritxol, Miquel Àngel Marroig.

Els agents consultats que s’inclouen al catàleg d’activitats i que s’han vist beneficiats per aquestes línies d’ajuts expressen de manera unànime la seva conformitat amb el sistema actual de feina.

Productors i treballadors

Joan Porcel, d’El Somni Produccions, afirma que “com a representant de les productores, companyies i distribuidores de teatre estam supersatisfets, no podem presentar cap queixa perquè ens hem vist molt beneficiats gràcies a aquest nou sistema del circuit. Crec que és un sentiment bastant generalitzat i comú, que aquest és un sistema que funciona”. Porcel destaca la llibertat que dona aquest nou sistema i que es pugui contactar directament amb el programador i que es puguin acordar directament les dates, a més d’altres qüestions -segons el model antic, el Consell de Mallorca actuava d’intermediari.

Per a l’actor Pep Noguera és, precisament, aquest contacte amb els programadors el que no l’acaba de satisfer, tot i afirmar que està encantat de participar al circuit. “Feim més feina però hi has d’estar molt a damunt. Has de telefonar, has d’emprenyar perquè els regidors de cultura dels pobles estan en una dimensió desconeguda. Crec que haurien de fer un curs de com es prepara i com s’organitza. I que facin més cas a les companyies i als professionals de Mallorca, que estam fent una feinada perquè ells puguin programar els nostres espectacles”.

Músics

Ferran Pisà aporta l’opinió dels músics que participen al circuit Cultura en Xarxa i també valora el canvi d’enguany respecte del d’altres anys molt positivament. “Perquè un pugui desenvolupar la seva feina professional en el camp de la cultura és necessari que les institucions públiques facin bé el que han de fer, que és preparar el terreny, que sigui fèrtil i que un hi pugui desenvolupar la seva feina durant tot l’any. I, evidentment, que els ciutadans també puguin veure d’aquest contingut cultural durant tot l’any. Pens que tot això és molt important. Aquesta nova fórmula la consider molt encertada”. Pisà també té bones paraules per l’increment presupostari que s’ha produit en l’exercici passat i insta els ajuntaments perquè treballin més coordinadament. “Trob que també seria bo en el futur mirar d’implicar encara més uns actors que han cobrat molt de pes amb aquesta nova organització i que són els municipis. El tracte amb un ajuntament o amb un altre encara és un poc irregular i seria bo que fessin feina de forma més coordinada i que pensassin maneres perquè aquests espectacles acabassin d’arribar a més gent i que les sales sempre estiguessin plenes”.

Per la seva banda, l’actor Rodo Gener afirma que el nou circuit i les noves maneres de fer funcionen tant per als ajuntaments com per als productors i treballadors. “Sé que funcionen perquè feim més funcions que mai, arribam a més municipis que mai i als municipis als quals tornam ens adonam que la gent té ganes de veure coses, perquè el públic augmenta. Crec que l’excusa que la gent no va al teatre o no va a escoltar concerts no és vàlida. Ara veim que arribam a més llocs i que la gent ens ve a veure i a escoltar”. Destaca també la importància d’aquests circuits a l’hora de crear indústria cultural a l’illa. “En oferir cultura i apropar la cultura al poble, estam parlant de volum de negoci. Tots aquests doblers que s’han invertit no són a fons perdut, s’ha donat feina a moltes més productores i artistes i s’ha creat molta més indústria de la que hi havia. Així que, a part dels beneficis culturals, també hi ha els econòmics”.

Xisca Puigserver, de la companyia de teatre infantil Centimets Teatre, comenta que “a nosaltres, gràcies a estar en aquest catàleg, ens han sorgit bastants actuacions a llocs que no havíem estat mai i a llocs que per ventura no tenen pressupost com, per exemple, biblioteques i que ara tenen més facilitat per poder programar espectacles”. Puigserver defensa també que arran de formar part del catàleg d’activitats tenen més visibilitat. “De vegades envies correus electrònics als regidors de Cultura dels ajuntaments i com que m’imagín que estan bombardejats d’informació ni se’ls miren. Aquest catàleg, a banda de la contractació, també és una manera de conèixer ofertes que hi ha aquí a Mallorca”.

stats