Publicitat
Publicitat

Artigau mostra l’auca de Carner sobre Gaudí

La Universitat de Barcelona acull a l’Edifici Carner l’acte de presentació de l’obra

En el centenari de la seva publicació, L’auca d’una resposta del senyor Gaudí, escrita per Josep Carner dins el llibre Auques i ventalls, per fi tindrà la seva versió il·lustrada. La Universitat de Barcelona (UB) va acollir ahir l’acte de presentació d’aquesta operació cultural impulsada pel marmessor i estudiós del corpus carnerià, Jaume Coll, i realitzada amb la col·laboració de l’ARA i la participació del pintor Francesc Artigau, que ahir va explicar davant el públic congregat a l’Edifici Carner de la UB com va concebre i executar aquest encàrrec.

L’acte el va presidir el degà de la Facultat de Filologia, Adolfo Sotelo, i va comptar amb la participació de tots els implicats, inclòs l’amanuense anglès establert a Catalunya Keith Adams, que ha transcrit a mà els rodolins de Carner al peu de les il·lustracions. Durant tot el dia es van exposar al vestíbul de l’edifici exemplars de l’auca, que ja es poden adquirir a la botiga de l’Ara.cat. Se n’ha fet un tiratge de 250 exemplars, numerats i signats amb llapis per l’artista, que aniran acompanyats d’un opuscle explicatiu de trenta-dues pàgines escrit per Jaume Coll, que ahir va recordar l’origen anecdòtic de l’auca: el poeta devia conèixer la resposta que l’arquitecte va donar a la filla d’Eusebi Güell, Isabel, quan ella li va exposar el seu desig de col·locar un gran piano de cua en una sala de la casa que Gaudí li havia de reformar: “Si em vol creure a mi, toqui el violí”, li hauria aconsellat l’arquitecte. A partir d’aquesta ocurrència, Carner va bastir la seva graciosa auca, convertida ara en una peça d’art que surt a la venda per 195 euros.

Els personatges

A part de Gaudí i Isabel Güell -a qui el poeta rebateja com a Dona O Comes i Abril-, a les il·lustracions que Artigau ha fet hi apareixen de manera camuflada altres personatges reals. Hi ha un vers en què l’autor es refereix a “l’home savi” i “el babau”. Doncs bé, per al savi l’artista s’ha inspirat en un amic seu i per al babau en el ministre José Ignacio Wert, tal com va confessar ahir Artigau en la presentació pública.

Tots els lectors de l’ARA podran apreciar l’obra en el seu conjunt aquest diumenge, 13 d’abril, en el pòster central del diari, on serà reproduïda la peça, culminant així una operació iniciada fa mesos que ha agermanat feliçment el món universitari amb el periodístic i l’artístic.