CINEMA
Misc 17/06/2013

Alejandro Marzoa, de Manos de Topo al cinema

El músic i cineasta estrena 'Somos gente honrada'

Xavi Serra
2 min
El teclista de Manos de Topo, Alejandro Marzoa, diu que el seu segell com a cineasta  és combinar la comèdia i el drama.

Barcelona.La trencadissa vocal de les cançons de Manos de Topo i els seus equilibris impossibles entre el melodrama i la comicitat no són gaire lluny del que Alejandro Marzoa, teclista de la banda, considera el seu segell com a cineasta: el somriure congelat per la tragèdia. "Si alguna cosa apareix en tot el que faig és un to a mig camí entre la comèdia i el drama", reflexiona aquest gallec instal·lat a Barcelona des que va venir per estudiar a l'Escac.

Marzoa acaba d'estrenar als cinemes el seu primer llarg com a director -amb guió escrit amb Miguel Ángel Blanca, veu de Manos de Topo- després d'una productiva carrera en el curt. Somos gente honrada aborda el dilema moral d'un parell d'amics en hores baixes que veuen la solució als seus problemes econòmics en un paquet de cocaïna que troben per atzar a la platja i relata les dificultats que els dos amics viuen quan intenten col·locar la droga de manera més aviat maldestra. "La desgràcia és una gran matèria primera per a la comèdia", afirma el director. Però Somos gente honrada no vol ser, tot i que ho pugui semblar, un comentari sobre la situació econòmica. "La crisi és només un context. Vam escriure el guió fa quatre anys, des de la ingenuïtat de creure que la situació no empitjoraria", diu.

El director identifica en els protagonistes molts trets propis i del seu coguionista. "L'un és llançat i atrevit, com el Miguel Ángel, i l'altre és un pessimista que es conforma amb l'empat, com jo. I si bé ells se situen a la cinquantena i nosaltres a la trentena, es comporten amb una immaduresa que em recorda la nostra generació, que no aconsegueix fer el pas cap a la maduresa. Simplement, extrapolem la nostra amistat als personatges".

Records en super-8 retrobats

Somos gente honrada no és l'única col·laboració entre Blanca i Marzoa que veia la llum la setmana passada. Dissabte es va projectar a la mostra Cine Low Cost el film Your lost memories , nascut a partir de la comunitat virtual homònima, que recopila cintes domèstiques en super-8, abandonades o perdudes, amb l'objectiu de retornar-les als seus protagonistes. Marzoa entra en el projecte -del qual Blanca és l'ideòleg- per construir una ficció en forma de fals documental que orbita al voltant dels super-8 recuperats. "Vam fer un càsting i vam sortir a rodar sense permisos ni res, a l'aventura, durant dues setmanes. Però l'objectiu final és que la gent conegui la web", aclareix.

Un dels protagonistes de Somos gente honrada , Miguel de Lira, és una presència fixa en els curts de Marzoa des del premiat Temporada 92/93 , en què dos seguidors del Celta de Vigo discutien per una travessa mentre el seu equip es jugava la salvació. Aquell curt li va valer dirigir els espots de dues campanyes de captació de socis del seu club. "Va ser molt emocionant", confessa. Però no tant com el final d'aquesta Lliga, en què el Celta s'ha salvat en l'última jornada i el gran rival, el Deportivo, ha ocupat la seva plaça de descens. "Després del pessimisme absolut de la segona volta... és la temporada somiada", afirma extàtic. "És una pena que el futbol no es tracti més al cinema. La passió amb què es viu és molt cinematogràfica".

stats