Que paguin de la seva butxaca els que roben doblers públics

No deixa de ser curiós que en dos mesos hagi anat dues vegades al passeig marítim de Palma per sentir parlar de transparència, gestió pública i corrupció. En el primer dels casos varen ser els auditors de tot l'Estat, que dedicaren el seu congrés estatal a la transparència. Hi convidaren el fiscal Pedro Horrach, qui els va llegir la cartilla i els va demanar, de manera elegant però contundent, que no pensin tant a renovar el contracte amb una empresa o una altra quan miren els comptes, sinó que també pensin en l'interès públic i intentin evitar que hi hagi d'entrar després un registre judicial.

Avui han estat els auditors públics. I, com no podia ser d'altra manera, el control dels fons públics és el tema del seu congrés. Es parla de corrupció, i molt. I, pel que ha dit avui un exsíndic que María Dolores de Cospedal va deixar sense feina en tancar la Sindicatura de Castella i Lleó i pel que també ha apuntat el nostre síndic major, Pere Antoni Mas, les propostes estan més o menys clares.

En primer lloc, fer cas del que diuen els informes de la sindicatura. Si es dediquen recursos públics a fiscalitzar els comptes i es troben irregularitats, convé l'any següent no trobar-nos que el mateix ajuntament fa el mateix disbarat. Ara bé, lamentablement, si sortir a un informe de la sindicatura amb incidències no té cap altra conseqüència, llavors convendria revisar com es fa perquè en tengui.

Que els ajuntaments no tenguin dret a fons públics a l'any següent o els tenguin però penalitzats si han fet males pràctiques és una idea de la qual es parlarà al congrés dels síndics. I també, i aquesta és una mesura important, que es faci respondre als gestors públics amb el seu patrimoni d'aquells perjudicis que clarament podrien haver evitat i que avui estan suposant milions i milions d'euros públics tudats.

Aquesta idea surt dels mateixos auditors de fons públics. Ho tenen clar. No tenen cap gana de mirar milers de balanços d'ajuntaments o consells si no és per evitar fraus en el futur. Sols manca una cosa: voluntat del legislador. Dit amb paraules més clares, que els responsables polítics passin de fer titulars i declaracions d'intencions a mesures concretes i publicades als butlletins oficials. Si no es canvia la llei, robar o malbaratar doblers públics surt massa barat.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF