Portada 26/08/2013

Quan ser 'cool' passa de moda: "I tu, tens 'swag'?"

Els swaggers, d'origen afroamericà, fa anys que triomfen als Estats Units. Famosos com Niki Minaj i Justin Bieber reivindiquen aquesta tendència, que ja ha arribat a Catalunya

Selena Soro
3 min

BarcelonaNo són una tribu urbana, però el seu estil arrasa entre milers de joves dels Estats Units, per a qui el que es porta ja no és ser cool , sinó tenir swag . Swag . "És una paraula que, en argot escocès, s'utilitzava per descriure la manera com caminaven alguns nois del país: amb un balanceig més aviat xulesc", expliquen els nois de Doggs, un dels portals de hip-hop més llegits del món. Aquesta paraula, que en català es podria traduir com a fanfarronejar , va agradar molt als rapers americans, que la van incloure a les seves cançons dotant-la d'un nou sentit. "Avui dia es parla de tenir swag per fer referència a la manera com un camina i es presenta a si mateix davant el món, és l'estil i la personalitat de cadascú", afegeixen des de Doggs.

És una definició que, de fet, podria aplicar-se a tothom: des d'un pijo fins a un modernet, però la realitat és que la majoria de persones que diuen tenir swag comparteixen una mateixa estètica, la que dicten els rapers que van estendre el terme amb les seves cançons. Pantalons ajustats i caiguts, calçotets a l'aire, a vegades fins i tot faldilles, tatuatges aparentment infantils i or, molt d'or: des d'arracades d'àvia, polseres de dona, cadenes XXL i fins a tres rellotges en un mateix canell. Així és com vesteix sovint, per exemple, el raper Gucci Mane, que amb la seva cançó Pretty Boy Swag -on fanfarronejava de les seves vambes de dos-cents dòlars i del seu luxós Forgiato- va ser un dels primers el 2011 a popularitzar aquest terme i convertir-lo en un fenomen que, ara, també ha arribat a Catalunya.

La màfia catalana

Són pioners a estendre el swag a les llars catalanes, especialment en aquelles on habiten adolescents a partir de 12 anys. Són la P.A.W.N. Gang (Pretty Ass White Niggers), tres joves de Barcelona que es presenten com "els negres blancs" i "la màfia catalana". La seva AK-47 és el seu micròfon, i el seu territori, YouTube. Alguns dels seus vídeos tenen fins a 200.000 visites, un resultat, segons ells, de la seva "mentalitat emprenedora i vividora". Yung Mare, Lil Guiu i Good Jan -els noms artístics per a Dídac, Guiu i Jan- fan rap en català, i tenen cançons dedicades a artistes com Salvador Dalí i Antoni Gaudí: "Rap Game Dalí, un moustache enrotllat. Tu ets el Gaudí construint la Pedrera. No vas veure el tren ni la puta vorera", diu la lletra d'una de les seves cançons.

"Ens encanta cantar en català perquè és un idioma que no està gens cremat. A més, té insults genials, com ara cul d'olla", afirma Good Jan. "Som un país molt correcte, i no espremem prou la nostra llengua. En el rap, el català està per explotar", afegeix el seu germà, Lil Guiu.

Salvador Dalí i la provocació

A Salvador Dalí, expliquen, li van dedicar una cançó perquè els agrada el seu "esperit provocador", una actitud que va molt amb els swaggers . Precisament per provocar, diuen Yung Mare i Good Jan, porten tatuatges, dents recobertes d'or i arracades de dona. "Jo m'ho miro molt, això, i les arracades me les faig enviar des dels Estats Units", assenyala Good Jan: "Al principi, a la meva família l'escandalitzava. Excepte a la meva iaia, que li agraden molt i sempre diu que les duria ella". Pel que fa a tintar-se les dents d'or, és un costum molt estès entre els rapers nord-americans i, cada vegada més, entre les celebrities més internacionals. L'any passat la cantant Kesha es va cobrir tota la dentadura inferior amb aquest metall, i Rihanna ho ha fet aquest estiu. En el seu cas, a més, la cobertura d'or se l'ha feta amb forma de rifle. Beyoncé, Miley Cyrus i Madonna també ho han fet en alguna ocasió.

Igual que portar unes vambes de 200 euros o un Rolex, la brillantor de la dentadura és una manera de mostrar poder i riquesa o, en altres paraules, de fanfarronejar i mostrar swag . Segons la P.A.W.N. Gang, però, no cal gastar-se gaires diners per fer-ho. "Per nosaltres, tenir swag és més aviat ser autèntic amb un mateix. I aquesta és la nostra filosofia", conclou Lil Guiu.

stats