Publicitat
Publicitat

La retina, una finestra a l'esclerosi

Investigadors de l'Hospital Clínic troben com diagnosticar l'esclerosi múltiple de manera precoç

Les malalties neurodegeneratives són cròniques i encara no s'ha trobat una manera eficaç de tractar-les, raó per la qual s'han convertit en una preocupació creixent en la nostra societat envellida. La falta de teràpies se suma a la dificultat d'estudiar l'efecte dels nous fàrmacs sobre el cervell, ja que fins a la mort del pacient no es pot fer un diagnòstic i un estudi anatomopatològic complerts. La revista Annals of Neurology publica un treball d'investigadors del grup Esclerosi Múltiple, Patogènesi i Noves Teràpies de l'Idibaps en què es demostra que és possible monitoritzar l'evolució de l'esclerosi múltiple a través de la retina. El treball s'ha realitzat en col·laboració amb el servei de neurologia i el servei d'oftalmologia de l'Hospital Clínic, que configuren el Laboratori de la Via Visual, finançat per l'Instituto de Salud Carlos III.

Observar els canvis

L'ull és una finestra al cervell, ja que es prolonga fins a la retina a través del nervi òptic. La retina, en ser part del cervell, també es veu afectada per les malalties neurodegeneratives com l'esclerosi múltiple, l'Alzheimer i el Parkinson.

Les tècniques làser d'anàlisi per la imatge permeten aconseguir resolucions fins a mil vegades més petites que un mil·límetre, prou per analitzar els nervis que arriben a l'ull pel nervi òptic i per poder veure alteracions relacionades amb la malaltia. Fins i tot s'està treballant amb tècniques d'espectroscòpia per obtenir imatges moleculars, que permetrien identificar canvis en la composició de les neurones abans que apareguin canvis morfològics.

El treball s'ha fet amb 100 pacients d'esclerosi múltiple, en el moment d'inclusió en l'estudi i un any més tard. L'evolució de les dades obtingudes mitjançant tècniques d'imatge es va relacionar amb la progressió clínica dels pacients per demostrar que hi ha una degeneració dels nervis de la via visual que és representativa del que passa dins del cervell.

Aviat, els investigadors iniciaran nous estudis per veure si aquesta tècnica es pot aplicar a l'anàlisi d'altres malalties com el Parkinson i els trastorns del son REM, que són el símptoma més prematur conegut d'una malaltia neurodegenerativa. L'objectiu és monitoritzar la malaltia de manera no invasiva des de les seves fases més precoces, i obtenir així informació que permeti predir la seva evolució en els nous casos.

Una vacuna per a l'esclerosi

Una vacuna utilitzada per prevenir la tuberculosi en algunes parts del món pot ajudar a prevenir l'esclerosi múltiple en persones que mostren signes inicials de la malaltia, segons conclou un nou estudi en què han participat 73 persones amb un primer episodi de la malaltia (entumiment, problemes de visió o dificultats amb l'equilibri), publicat en l'edició digital d'aquesta setmana de la revista Neurology .

Als participants se'ls va dividir en dos grups, els que van rebre el medicament i els que no. A tots dos se'ls va estar seguint durant cinc anys. Les persones a les quals se'ls va aplicar la vacuna van tenir menys lesions cerebrals, que són signes de l'esclerosi múltiple, que les que van rebre el placebo, amb tres lesions en els vacunats i set en la resta. Al final de la investigació, el 58% de les persones vacunades no havien desenvolupat la malaltia enfront del 30% dels que van rebre el placebo.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF