Els para-sols no eliminen tota la radiació que arriba del Sol

Ho estudia un equip de la Universitat de València

Un equip d'investigadors de la Universitat de València (UV) han comprovat que sota els para-sols de platja es filtra una mitjana d'un 34% de radiació ultraviolada. Segons un estudi publicat a la revista Photochemistry and Photobiology , els para-sols intercepten el flux directe que arriba del Sol, però no tota la radiació difusa. "La irradiància (la radiació incident per unitat de superfície) que arriba a un terra cobert per un para-sol és el 34% de la total", destaca José Antonio Martínez-Lozano, coautor de l'estudi i coordinador del grup de recerca de radiació solar a la UV.

Per fer l'estudi l'equip va col·locar un sensor de raigs ultraviolats a la base d'un para-sol de lona blau i blanc, de 80 cm de radi i 1,5 m d'altura. Els resultats demostren que la loneta té una capacitat molt alta per absorbir la radiació, "amb només un 5% de transmissivitat", però això no impedeix que la radiació ultraviolada difusa entri pels costats. L'equip ha desenvolupat, a més, un model geomètric d'obstrucció del cel per calcular la irradiància que es rep en els diferents plans horitzontals i verticals sota el para-sol. D'aquesta manera, i utilitzant diverses configuracions de cel, terra i para-sol, els investigadors han pogut simular la situació real de les persones, que no sempre estan ajagudes sota els para-sols, sinó que es poden aixecar, asseure's o estar dretes.

Contra el càncer de pell

Els científics confien que aquest estudi ajudi a entendre millor l'epidemiologia d'alguns càncers de pell. L'atmosfera terrestre és una barrera natural que atenua els efectes nocius dels raigs UVA, però els experts recomanen utilitzar-ne d'altres, com para-sols, peces de vestir, barrets de més de 7 cm d'ala, ulleres amb protecció i cremes solars. A més aconsellen reduir el temps d'exposició i evitar les hores en què el sol està més alt (de les 12 a les 16 hores).

EDICIÓ PAPER 12/08/2018

Consultar aquesta edició en PDF