Misc 04/08/2013

Els para-sols no eliminen tota la radiació que arriba del Sol

Ho estudia un equip de la Universitat de València

Ara
2 min

Un equip d'investigadors de la Universitat de València (UV) han comprovat que sota els para-sols de platja es filtra una mitjana d'un 34% de radiació ultraviolada. Segons un estudi publicat a la revista Photochemistry and Photobiology , els para-sols intercepten el flux directe que arriba del Sol, però no tota la radiació difusa. "La irradiància (la radiació incident per unitat de superfície) que arriba a un terra cobert per un para-sol és el 34% de la total", destaca José Antonio Martínez-Lozano, coautor de l'estudi i coordinador del grup de recerca de radiació solar a la UV.

Per fer l'estudi l'equip va col·locar un sensor de raigs ultraviolats a la base d'un para-sol de lona blau i blanc, de 80 cm de radi i 1,5 m d'altura. Els resultats demostren que la loneta té una capacitat molt alta per absorbir la radiació, "amb només un 5% de transmissivitat", però això no impedeix que la radiació ultraviolada difusa entri pels costats. L'equip ha desenvolupat, a més, un model geomètric d'obstrucció del cel per calcular la irradiància que es rep en els diferents plans horitzontals i verticals sota el para-sol. D'aquesta manera, i utilitzant diverses configuracions de cel, terra i para-sol, els investigadors han pogut simular la situació real de les persones, que no sempre estan ajagudes sota els para-sols, sinó que es poden aixecar, asseure's o estar dretes.

Contra el càncer de pell

Els científics confien que aquest estudi ajudi a entendre millor l'epidemiologia d'alguns càncers de pell. L'atmosfera terrestre és una barrera natural que atenua els efectes nocius dels raigs UVA, però els experts recomanen utilitzar-ne d'altres, com para-sols, peces de vestir, barrets de més de 7 cm d'ala, ulleres amb protecció i cremes solars. A més aconsellen reduir el temps d'exposició i evitar les hores en què el sol està més alt (de les 12 a les 16 hores).

stats