Misc 18/08/2013

Ciència per a una ciutadania crítica

Vladimir De Semir
1 min

Dimecres al migdia. Califòrnia. La mare dels science centers de tot el món i està ple a vessar! Fa un parell de mesos que ha inaugurat nova seu al pier (moll) 15 de San Francisco. Va néixer l'agost del 1969. Durant més de 40 anys ha estat al Palau de les Delícies (Palace of Delights), nom que va triar el famós programa documental NOVA de la cadena pública nord-americana PBS. Ara el museu interactiu per excel·lència ha estat completament remodelat, ampliat i modernitzat, encara que continua fidel a la filosofia del seu creador, Frank Oppenheimer.

El Frank, notable físic com el seu germà gran, el Robert (pare de la bomba atòmica), va haver de deixar la seva carrera científica víctima de la paranoica caça de bruixes durant l'era McCarthy. Després de molts anys fent de ranxer, a poc a poc va tornar al món de l'educació. Primer, a l'educació secundària. Després, a la universitat, on va desenvolupar una biblioteca d'experiments per crear un laboratori de pràctiques per als estudiants.

Aquesta experiència i altres idees vinculades a l'ensenyament van ser les precursores de l'Exploratorium. Per a Frank Oppenheimer no era suficient que la gent estigués informada. "Necessitem una ciutadania composta de persones amb l'habilitat i confiança d'imaginar-se coses per ells mateixos, amb capacitat crítica per detectar mentides, comprovar fets i que puguin deixar de sentir que han de confiar en la saviesa rebuda. Promoure la comprensió de les coses és el més alt tipus de deure cívic", deia. Aquesta és, encara avui, la filosofia de l'Exploratorium i en general de la divulgació de les ciències.

stats