PATRIMONI
Portada 21/07/2015

El 'chill out' del fortí de Sant Carles començà les obres sense llicència quatre dies després de les eleccions

Cort li obrirà expedient sancionador i adverteix Autoritat Portuària que no pot fer "urbanisme a la carta" en un BIC sense permís de Patrimoni

Lluís Planas
3 min
ARCA

PalmaEl bar chill out obert des de la setmana passada al fortí de Sant Carles, un Bé d'Interès Cultural (BIC) ubicat en el dic de l'Oest dins del domini públic portuari, començà a instal·lar-se sense disposar de les corresponents llicències municipals d'obres i activitats el 28 de maig, quatre dies després de les eleccions. Amb un canvi polític a l'administració municipal per enmig, els responsables d'aquest establiment de luxe han tingut temps d'executar importants treballs d'adequació en aquest indret catalogat, conegut com l'Avançada i construït l'any 1762, sense que les obres hagin pogut ser supervisades ni autoritzades pels departaments de Patrimoni de Cort i el Consell de Mallorca. Tant l'entitat ARCA com el Col·legi d'Arquitectes de Balears alertaren el 5 de juny de la situació de les obres iniciades, però ara aquestes ja han acabat i el negoci obrí divendres amb el nom de Lolita Beach.

Va ser ARCA qui, un altre pic, advertí de la fi de les obres i de l'obertura del negoci. Aquesta vegada Cort reaccionà el mateix divendres amb una inspecció de l'establiment per part de la Patrulla Verda de la Policia Local, que comprovà la manca de llicència d'activitats. A partir d'això, el tinent de batle de Model de Ciutat, Antoni Noguera (MÉS), ha anunciat l'obertura d'un expedient sancionador al local, sense avançar encara altes mesures ni confirmar que es pugui arribar a tancar el bar chill out, que ha dit que es prendran en funció del que dictaminin els tècnics. Ara mateix el Lolita Beach funciona sense llicències ni permisos, segons ha confirmat Noguera aquest dimarts. "No es pot actuar segons de quina manera", ha dit el tinent de batle, qui ha remarcat que es tracta d'una situació "que no ha de tornar a passar" i que per això es reunirà dijous amb la regidora de Seguretat Ciutadana, Angélica Pastor (PSIB), per establir un "protocol d'actuació ràpida" en aquest tipus de casos per respondre-hi "amb agilitat i contundència".

Conflicte amb l'Autoritat Portuària

En tot cas, el conflicte al fortí de Sant Carles es produeix perquè una altra administració, l'Autoritat Portuària, ha donat la concessió a la societat Dreams and Cosmetics SL per a l'obertura d'aquest establiment perquè considera que es troba dins la seva competència ja que es tracta d'una zona dins el domini públic portuari, per la qual cosa el projecte està exempte de disposar de les llicències d'obres i activitats municipals. Cort respon a això advertint que l'Autoritat Portuària només podria actuar d'aquesta manera si es tractàs d'obres o instal·lacions relacionades amb l'ús portuari, i que aquest no és el cas del bar chill out. A més d'això, pel fet de ser el fortí de Sant Carles un BIC, en qualsevol cas seria necessària l'autorització de la Comissió de Patrimoni de l'Ajuntament de Palma i de la del Consell de Mallorca. L'Autoritat Portuària al·lega que el 10 d'octubre de 2012 va rebre un informe favorable de l'Ajuntament de Palma, sota el govern del PP, per desenvolupar l'activitat de bar, cafeteria, restaurant i centre d'informació turística. L'actual equip de govern de Cort sosté que amb això no n'hi havia prou.

El responsable d'Urbanisme, Antoni Noguera, ha volgut expressar el malestar municipal amb els actuals responsables de l'Autoritat Portuària, presidida ara en funcions per Albert Pons, nomenat per l'anterior Govern del PP i a l'espera de ser substituït per Joan Gual de Torrella a proposta del nou Executiu autonòmic. "És importantíssim redefinir la relació entre l’Ajuntament de Palma i l'Autoritat Portuària", ha dit Noguera, tot avançant una reunió imminent amb el nou responsable. "No pot ser que es considerin un municipi", ha dit sobre els actuals, "i que facin urbanisme a la carta", referint-se a la concessió del fortí de Sant Carles. "El port és de la ciutat de Palma i les actuacions han de ser consensuades", ha acabat dient.

Projectes de rehabilitació amb intervencions artístiques

Al marge d'això, després de la reunió de la Gerència d'Urbanisme, el tinent de batle ha explicat que el servei de Patrimoni i Paisatge Urbà estudiarà actuacions al centre de l’Escorxador després de les queixes rebudes per l'entitat ARCA en relació a intervencions que s'haurien fet a la façana i al mobiliari d'aquest espai catalogat. També ha indicat que durant aquest mes de juliol la seva àrea mantindrà reunions amb artistes locals per posar en marxa projectes de rehabilitació urbana a través d'intervencions artístiques.

Noguera, a més, ha donat compte de la visita que realitzà dilluns al barri de Pere Garau acompanyat del regidor de districte de Llevant, Joan Ferrer (PSIB), per conèixer-ne les problemàtiques socials i urbanístiques. El tinent de batle de Model de Ciutat ha apuntat la necessitat, a través de la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), de crear més equipament i espais públics que potenciïn "la transculturalitat d'aquest barri i "fer-lo més habitable amb menys predomini del cotxe".

stats