Publicitat
Publicitat

EDITORIAL

Els aeroports, un indicador de la saturació

Es comença a deixar entreveure un discurs que culpa de tot el lloguer turístic, malgrat que hi ha molts altres responsables

Les xifres d'arribades de passatgers als aeroports de les Illes Balears demostren que la sensació de saturació que es viu a l'Arxipèlag durant la temporada d'estiu no només és una percepció, sinó que està avalada per indicadors objectius. Els tres aeroports han batut un rècord de passatgers durant el mes de juliol. Palma, per exemple, ha suportat un trànsit de tres milions i mig de persones i a Eivissa, el nombre de viatgers fa 16 mesos que creix.

A l'arribada de passatgers amb avió, s'hi ha de sumar la que es produeix amb vaixells i també el turisme que arriba amb creuers. L'ús intensiu de recursos naturals com l'aigua, sumat a una sequera persistent, ja ha provocat problemes a Eivissa. La massificació de determinades cales ha induït a actuacions restrictives per part de determinats ajuntaments com el de Manacor o consells com el de Menorca. I la saturació de vies de comunicació que causen els vehicles dels turistes o de lloguers, sumats al fet que les Illes Balears siguin un dels territoris amb més vehicles per habitant, també genera que administracions com les insulars de Formentera o Eivissa plantegin mecanismes de control. 

El Govern admet que la massificació ocasiona problemes a les carreteres, en l'abastiment d'aigua o a l'hora d'oferir tants altres serveis. I, de moment, només posa sobre la taula l'ecotaxa, un impost que no es planteja com a mecanisme per reduir el nombre de turistes que arriben, sinó més aviat per compensar els costos en serveis públics que genera aquesta activitat. Amb tot, l'Executiu té una altra regulació prevista que podria acabar servint per a aquest propòsit, la regulació del que es coneix com a lloguer turístic. Es comença a deixar entreveure un discurs dels grans hotelers que culpa de la massificació el turisme residencial o, fins i tot, el lloguer vacacional, malgrat que és conegut que la saturació té més responsables. Sense anar més enfora, no s'ha de perdre de vista que els darrers anys s'han ampliat hotels i s'han legalitzat milers de llits a les Illes. 

 

 

Etiquetes