Portada 13/08/2015

El primer acte oficial del Tricentenari de Mallorca, a Barcelona

Serà el proper 27 d'agost a les 18 h al centre cultural El Born i hi assistiran el president del Consell, Miquel Ensenyat, i el tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens

J.salmeron
2 min
Membres de la comissió cívica del Tricentenari junt amb el president i vicepresident del Consell. / ISAAC BUJ

PalmaL'OCB - Comissió Cívica del Tricentenari (1715-2015: del Decret de Nova Planta al dret a decidir) ha anunciat l'acte oficial que tindrà lloc el proper 27 d'agost a l'espai El Born de Barcelona per commemorar els 300 anys de la caiguda del Regne de Mallorca i, per tant, del final de la Corona d'Aragó. Es tracta d'una visita guiada per l'exposició '1715. La fi del Regne enmig del mar?', comissariada per Bartomeu Mestre, i que es va obrir fa dues setmanes sense cap acte inaugural ni oficial per part de l'Ajuntament de Barcelona que contribuís a donar difusió de l'exposició que commemora el Tricentenari de l'ocupació i subjugació del Regne de Mallorca i, amb ell, del conjunt de la nació catalana.

Aquesta vegada, però, hi assistirà el tinent de batle de la capital catalana, Jaume Asens, que rebrà el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i el vicepresident, Francesc Miralles. Tots dos representants mallorquins s'han compromès a "dur a Mallorca aquesta exposició". Un compromís que reivindicava la comissió, des que es va constituir, davant el nul suport de l'anterior executiu del Consell: "Vèiem que s'estava acostant el 2015 i que el Govern i el Consell governats pel PP no farien res", critica Damià Pons, membre de la comissió.

Durant aquest any s'han duit a terme "més de 150 actes" entorn del Tricentenari arreu de les Balears, explica Jaume Mateu, president de l'OCB, i "encara no hem acabat l'any". La comissió ha treballat des del rigor històric sobre els fets de la caiguda del Regne de Mallorca enfront de les tropes borbòniques i ha estat capaç de "reunir filòlegs, doctors i historiadors sobre aquest tema".

Que un acte com aquest, que té a veure amb Mallorca i les Pitiüses, es dugui a terme al Principat és per recordar que la caiguda total de la Corona d'Aragó es va produir el 1715, quan els territoris de Mallorca i Eivissa foren el darrer bastió de la guerra de Successió i que finalment va caure: "La participació dels illencs en aquell episodi és poc coneguda i gens reconeguda, tant pel que fa a l’aportació dels mariners i dels artillers que auxiliaren el setge de Barcelona com pel que fa a la guerra en el Regne enmig de la mar, com a darrer bastió en defensa dels drets i de les llibertats", es pot llegir en el text introductori de la mostra. Per aquest motiu, després de la ruta guiada es farà una visita al Fossar de les Moreres, símbol dels caiguts en el setge de Barcelona i on foren enterrats els maulets valencians i illencs. És un espai on encara no ha tingut lloc cap acte oficial d'homenatge per part de les institucions illenques.

stats