Publicitat
Publicitat

Vidal subvencionarà l'emprenedoria de 250 joves pagesos

Al setembre s'obrirà la primera de les 10 convocatòries per sol·licitar l'ajuda. Medi Ambient destinarà 11,4 milions d'euros a aquesta iniciativa, que abasta des del 2014 fins al 2020

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha anunciat aquest dimecres la línia d’ajudes Joves Agricultors, que s’enquadra dins el Programa de Desenvolupament Rural. Durant el període 2014-2020, l’àrea destinarà 11,4 milions d’euros a la iniciativa que té per objectiu fomentar l’ocupació en el sector primari i evitar l’abandonament de les explotacions. El conseller preveu la incorporació al camp de 250 pagesos al llarg dels pròxims cinc anys gràcies a la subvenció.

Al setembre s’obrirà la primera de deu convocatòries, que disposarà d'un import màxim de 6,3 milions d’euros. “És important que els joves s’incorporin al sector agrari perquè són el futur i els hem d’ajudar”, ha dit el conseller. Segons Vidal, la subvenció que rebran es pot traduir al sou de dos anys. Per a aquests empresaris inexperts, obrir un negoci suposa un cost molt elevat. L’ajuda pública està destinada a minorar la inversió inicial que requereixen les noves instal·lacions, la reforma energètica i la preparació del sòl.

Vidal ha aprofitat que la data d’avui coincideix amb el Dia internacional de la joventut per visitar Agromart a Porreres, una empresa que ha definit com a “exemple d’èxit de joves agricultors”. Es tracta d’un negoci familiar dels germans Lliteres i Figueres que va néixer l'any 2010 i que avui ja cultiva 310 hectàrees i té obertes set botigues de productes hortofructícoles arreu de Mallorca.

Rafel Figuera, un dels quatre socis, ha valorat positivament la nova actuació de la Conselleria de Medi Ambient i ha afirmat que “com a jove pagès, consider que fins ara ens havien ajudat molt i esper que la sintonia entre Govern i petites empreses sigui molt activa durant els quatre anys vinents”. Així mateix, l’empresari ha reconegut que l’agricultura pateix un "mal endèmic" i que la innovació i la recerca de nous canals de distribució són l'única manera per subsistir d’un jove pagès emprenedor.

En la jornada d'aquest matí, també hi ha participat el director general d'Agricultura i Ramaderia, Mateu Ginard; el director general d'Esports i Joventut, Carles Gonyalons, i el director de l'Institut Balear de la Joventut, Joan Ferrà. Ginard ha parlat de la situació actual de l’Arxipèlag i ha afirmat que “Balears té un potencial agrícola i ramader molt fort i dinàmic, però que sempre es compara amb el sector turístic i això el fa empetitir”.

Gonyalons, per part seva, ha declarat que aquesta visita suposa una declaració d’intencions de la Conselleria per fer feina en equip i de manera conjunta. La també present batlessa de Porreres, Francisca Mora, ha destacat la importància del suport econòmic i moral del Govern perquè les empreses continuïn treballant en la promoció del producte local.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 14/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF