Quan els fills ho canvien totQuan separar-se és inevitable3 opcions per viatjar sol
Misc 06/08/2013

Vida en parella, vacances per separat

Qui ho prova assegura que és una bona manera d'aportar aire a la relació i de valorar-se mútuament

Selena Soro
4 min
Vida en parella,  Vacances  Per separat

Barcelona"Recordo perfectament quan en la nostra lluna de mel vam arribar a Haight Ashbury Street, un increïble carrer de San Francisco, a Califòrnia. Ens vam mirar i vam acordar tornar a veure'ns en aquella mateixa cantonada al cap de seixanta minuts", escrivia fa un any al seu blog la Gessamí Forner (madreprimeriza.com), una periodista de Castelló que viu en un petit poble d'Euskadi amb el seu marit i la seva filla de dos anys.

"Ell se'n va anar carrer avall a buscar discos de segona mà i jo vaig creuar la vorera per perdre'm a la gelateria Ben&Jerry's més gran que conec i també en una botiga de roba de segona mà dels anys cinquanta. Ens vam retrobar molt feliços, i junts vam decidir on menjaríem mentre ens explicàvem les nostres troballes en solitari", explicava aleshores la Gessamí. En aquell moment, una hora separats durant dues setmanes els va semblar més que suficient.

"He de reconèixer que ja feia molts dies que passàvem les 24 hores del dia junts, jo ja l'havia acompanyat a la botiga de vinils més gran de Los Angeles i ell havia recorregut pacientment un carrer ple de botigues de roba", explica la Gessamí uns quants anys després. "Aquesta estona a soles, quan comparteixes tantes hores amb la parella, pot ser molt oxigenadora", afegeix.

Unes quantes primaveres després de la seva lluna de mel, la Gessamí i el seu marit repeteixen l'experiment cada estiu, però a més gran escala. L'any passat ella se'n va anar de vacances a Berlín i ell es va quedar a Euskadi. Junts van a veure les seves respectives famílies, però ell també se n'ha anat sol a Alemanya i ella a Castelló de la Plana. Aquest estiu, el que se'n va tot sol de vacances és el Jens. "Passem dues setmanes els tres junts per París i zones de França i després ell es quedarà amb uns amics". Farà una ruta per la costa francesa i anirà de platja en platja, fent esport i practicant tots els seus hobbies , com ara patinar i fer surf. Ella ho aprofitarà per descansar a Euskadi amb la nena i per enllestir el màster que està estudiant.

Positiu per a la relació

"Anar de vacances separats no és una qüestió de ser modern o tradicional", opina el Jens. "És una qüestió de confiança i de no ser gelós ni dependent", diu. "Separar-se uns dies de la parella és positiu perquè de seguida t'adones de com la trobes a faltar", afegeix la Gessamí. Per ella tenir moments a soles aporta aire a la relació i fa que valoris més l'altra persona. "A vegades amb la rutina de la parella no t'adones com l'estimes", afirma amb contundència.

Segons la Gessamí, la majoria de parelles que van juntes de vacances i només se separen quan fan viatges de negocis també gaudeixen d'aquests moments de soledat. "Si això ho traslladem al viatge de plaer encara és millor", assegura. "No crec que passi res per separar-se uns dies si no comparteixes els mateixos hobbies ; no cal que siguem clons", diu, i afegeix que "cada persona ha de cultivar les seves passions".

La Gessamí dóna la raó al seu marit i afirma que no és qüestió de ser modern: "Els meus pares també fan vacances junts i separats, sobretot la meva mare, que li encanta viatjar i passar temps amb les seves amigues. S'ho passa pipa", conclou.

La Sandra Lizabe, una mestra de Barcelona, i la seva parella, el Jose, van començar a anar de vacances per separat -mai més d'una setmana- des que van començar a sortir junts, ara fa 10 anys. Ara que tenen dues nenes, una de només 17 mesos, deixaran de fer-ho tan sovint. "A la petita li agrada més estar amb tots dos", explica la Sandra. Abans, però, ella se n'havia anat sola de vacances fins i tot estant embarassada. "A mi m'agrada aixecar-me d'hora, i el Jose és més de dormir. Durant aquells dies vaig poder anar a la meva -recorda-. Al principi pot costar una mica, però al final tenir temps per estar amb un mateix és genial", diu.

Hi ha un sector de professionals que estan condemnats a anar-se'n de vacances sense la seva parella, sobretot si el seu nòvio o nòvia no forma part del gremi: els agents de viatges. "Durant les vacances escolars és quan més feina tenim, així que ja ens hem acostumat a anar de vacances sols", explica Jordi Vendrell, de l'agència de viatges alternatius Tuareg. "La veritat és que ajuda a mantenir la parella", bromeja.

El Jordi intenta coincidir encara que sigui una setmana amb la seva família i els nens, però la resta de dies se'n va per la seva banda. "Al principi viatjar sol impressiona, però si vas amb la ment oberta al final el ventall de coses que pots fer és molt més ampli", comenta. En el seu sector, explica, també és bastant habitual anar de vacances amb els seus companys de feina: la majoria es troben en la mateixa situació que ell.

Segons el Jordi, encara que no hi estigués obligat per la seva professió, seguiria agafant-se una temporada de vacances per separat de la seva parella. "Si a mi m'agrada caminar per la muntanya i a la meva dona no, la solució és que cadascú vagi per la seva banda", afirma, i afegeix: "Això no impedeix que també puguem viatjar junts i acompanyar-nos mútuament en els nostres hobbies" .

Vacances en grup

L'agència Solo en Grupo (http://viajarsolo.orixa.com/) ofereix viatges en grups reduïts per a persones que van de vacances soles. No és una agència per trobar parella, al contrari: es presenta com l'opció ideal per a "persones independents", "per si les teves vacances no coincideixen amb les dels teus amics" o per a aquells "que tenen parella però no comparteixen gustos".

Només per a 'singles'

Els viatges per a solters ja són tot un clàssic estiuenc. El portal Viajessingles.es proposa als seus clients programes exclusius "per a solters, divorciats, monoparentals i persones que simplement volen viatjar soles". Ofereix tot tipus de vacances, creuers i activitats 100% singles : "Un dels principals problemes d'aquests tipus de viatges és que les agències barregen els solters amb altres col·lectius. Nosaltres no ho fem".

Viatges fets per dones

Viatges amb esperit femení i fets per dones. És l'essència de Focus on Women (Focusonwomen.es), una agència que "descobreix els secrets de cada destí de la mà d'altres dones". Cada viatge compta amb una amfitriona autòctona que obre les portes de casa seva a totes les viatgeres que volen estar en contacte directe amb la seva cultura. A l'octubre descobriran el Japó amb Rosa M. Calaf.

stats