Portada 08/08/2015

Setmana gran del festival pollencí

Daniel Hope i Sebastian Knauer són els músics ‘favorits’ i s’inicia la mostra de la cultura mexicana

Josep Salmeron
3 min
DOS GRANS INTÈRPRETS
 Daniel Hope animà al seu amic S. Knauer a participar en el festival.

PalmaEl 54è Festival de Pollença comença aquesta nit la seva setmana gran amb l’actuació del prestigiós violinista Daniel Hope, juntament amb un grup de virtuosos solistes que interpretaran un repertori de música barroca en el qual passaran per diferents obres representatives de la història del violí. A més, un dels millors amics del músic britànic participa per primera vegada en el festival el proper dimarts 11 d’agost, el pianista Sebastian Knauer.

Això, però, pel que fa a la vessant musical, que és sempre el plat fort del festival, perquè dilluns s’obre la setmana dedicada a la cultura contemporània de Mèxic, durant la qual es podrà gaudir de la literatura, el cinema i la gastronomia del país.

‘Air - A baroque journey’

Aquest és el darrer treball discogràfic del músic britànic Daniel Hope que sonarà aquesta nit a les 22 h en un escenari, el del claustre de Sant Domingo, que el mateix Hope ja ha trepitjat per tercera vegada en altres edicions del festival. El músic britànic es mostra “feliç de tornar a Pollença” a un festival que qualifica d’“únic”. A més, se sent atret per la història i la tradició pollencina: “té un magnetisme”.

L’any passat va oferir un repertori de versions de Vivaldi dirigint l’Orquestra Simfònica de les Balears, cosa que el motivà a voler tornar un any més al festival. Enguany, però, farà sonar el seu violí Guarneri del Gesù ex-Lipiński de 1742, en companyia d’un grup de solistes compost per violí, violoncel, clavecí, llaüt i percussió. Tots sis interpretaran un total de 14 peces que “faran riure, faran dormir...”, explica Hope, dins l’estil de la música barroca (1600-1760).

De Daniel Hope en cal destacar les nombroses nominacions als Grammy, un premi Classical BRIT, el Deutsche Schallplattenpreis i sis premis ECHO Klassik. Actualment resideix a Viena i ha estat nomenat nou director musical de la Zurich Chamber Orchestra.

Ludwig i la ‘màgia’ de Shubert

Per altra banda, i seguint la línia de la música clàssica, el proper dimarts 11 el claustre rebrà per primera vegada el pianista alemany Sebastian Knauer. Arrossegat al festival pel seu amic Daniel Hope, oferirà un concert amb peces de Ludwig van Beethoven i Franz Shubert. Segons l’artista, es tracta de dues compositors molt importants per a ell, sobretot la de Shubert, ja que, quan començà a estudiar piano, el seu professor li va dir que havia de tocar les seves obres “perquè la seva música era màgica”, explica Knauer. Pel pinista, “és un plaer que m’hagin convidat”, perquè sempre ha estat assabentat d’aquest festival, atès que, “Mallorca és per a mi com la meva segona casa”.

La vida de Knauer sempre ha girat al voltant del piano, ja que als 14 anys va fer el seu primer concert. Des de llavors, ha ofert actuacions a més de 50 països, en els més importants escenaris, com ara la Konzerthaus i la Philharmonie a Berlín, el Théatre des Champs-Elysées de París o l’Auditori de Barcelona, entre molts altres. Cal destacar el disc que enregistrà dedicat al centenari del naixement de George Gershwin, en el qual inclogué la versió per a piano sol de la famosa Rhapsody in Blue.

Des de Mèxic fins a Pollença

El director artístic del festival, Joan Valent, va voler donar l’oportunitat que “els mallorquins coneguin la cultura mexicana”, arran de la seva estança al país durant anys. En tot aquest temps ha anat coneixent gent del món de l’art i també de la política, la qual va acceptar la seva aposta de participar en el festival aportant una altra mirada d’aquest territori amb tallers de cuina típica, recitals de poesia i projecció de pel·lícules.

stats