Portada 31/08/2013

Què en faig de les fotos de l'estiu?

Us expliquem com desar els vostres records amb l''scrapbooking', una tècnica per fer àlbums nascuda als Estats Units, on mou milers de persones

Trinitat Gilbert
3 min
Què en faig de  les fotos de l'estiu?

Barcelona.Al mòbil hi teniu desenes de fotos de les vacances, dels dies de platja, de muntanya, de l'excursió que anhelàveu fer tot l'hivern, dels amics, dels fills. Què en feu? Si mai les voleu mirar en paper per recordar els bells moments, l' scrapbooking (literalment, retalls de paper o retalls de la teva vida) és una tècnica cool que, a més, no us descolorirà les fotos per molt que passi el temps. Tot va començar als EUA -on comença a ser un negoci que mou bilions de dòlars-, i la bogeria per fer àlbums personalitzats amb papers reciclats i nous i enganxar-hi mil i una decoracions s'ha escampat per Catalunya i també per la resta d'Europa.

Amb capses de cereals

La Mireia Carbonell, scrapera i creadora del portal Kits de Somni (http://kitsdesomni.typepad.com), on fa tutorials, ven materials i escriu sobre manualitats, va començar la seva aventura personal fa cinc anys. Tenia la necessitat de desar les fotografies dels fills. "Encara avui la meva família no sap ben bé a què em dedico i el perquè de la meva passió", diu. El cas és que, tan bon punt comences a scrapbooquejar , t'hi enganxes. "L' scrapbooking és la creativitat lliure, com si féssim àlbums de cromos, amb les nostres decoracions preferides i amb les nostres imatges més estimades", continua la Mireia.

Per fer un scrapbook no calen gaires materials. Per fer les portades de cartró dels àlbums fins i tot es poden fer servir els paquets dels cereals, que caldrà retallar en forma de quartilla, la mida en què caben fotos de 8x8. Aquesta mida, a més, és la que permet posar amb més facilitat guarniments i escrits al costat de cada una de les instantànies. Si no es tenen paquets de cereals a casa, en una paperia es poden adquirir quartilles de cartró.

El segon pas és folrar amb cola blanca la quartilla de cartró amb un full de paper que ens agradi. Després s'hi han d'enganxar les fotografies, que poden ser fetes amb el mateix mòbil i tractades amb Instagram o amb altres aplicacions. També es poden utilitzar sense cap edició prèvia: l' scrapbooking permet tota la llibertat. Un cop s'ha folrat la quartilla per davant i per darrere, toca decorar cadascuna de les pàgines de l'àlbum.

Per guarnir la pàgina es pot fer servir paper vegetal o restes de papers que tinguem per casa. La Mireia Carbonell ha arribat a fer servir pàgines de llibres antics, comprats en llibreries de vell, per donar-hi un toc vintage . La recomanació bàsica a l'hora d'anar fent les pàgines de l'àlbum és ordenar les imatges de manera cronològica, perquè així s'hi pugui anar explicant una història amb un principi i un final. A sota de la foto, s'hi col·loquen els papers que vulgueu fer servir. La idea és fer-hi capes, perquè la foto tingui volum i no es vegi com una foto plana enganxada. El paper vegetal permet escriure-hi a sobre i, per tant, documentar la imatge. Una manera de donar volum a la foto és passar per damunt de la quartilla, un cop folrada, una capa de gesso, una pintura acrílica blanca.

Records que no es fan malbé

La portada i la contraportada de l'àlbum s'han de fer a l'últim moment, quan ja s'han fet les altres pàgines. La portada ha d'estar decorada amb l'estil que ha marcat l'àlbum, i hi ha de mantenir la màxima coherència. Per donar-hi volum, es pot tornar a fer servir el gesso. Després s'hi pot aplicar color amb les pintures Shine i amb l'ús d'una plantilla.

Després s'han de col·locar les capes amb els papers vegetals, amb els colors i dibuixos que vulgueu. A sobre de tots els papers hi ha d'anar la fotografia. El consell principal per a la portada és que s'acabi de decorar amb tres objectes que sobresurtin i que capti les mirades de seguida. Més de tres objectes, però, faran que sigui una portada massa atapeïda. Si no voleu escriure-hi a mà, també podeu fer el títol de la portada amb adhesius de lletres.

Una altra opció, si no voleu crear un àlbum, és fer un mural per emmarcar, amb un full gran de colors o amb la decoració que més us agradi, i anar-hi aplicant tots els passos descrits per fer les pàgines. Primer, la capa de gesso. Després les capes de diferents papers i, al capdamunt de tot, la foto, enganxada amb la cinta adhesiva creativa, que no esgrogueeix les imatges ni les fa malbé. Records per sempre.

stats