PORTS

El Port de Pollença planeja una ampliació per a 62 embarcacions de gran eslora

Es vol construir un dic de contenció davant l'escullera

El Club Nàutic del Port de Pollença planeja una ampliació per a 62 embarcacions d'entre 15 i 30 metres d'eslora. El projecte, exposat a la seu del club, consisteix en la construcció d'un dic de contenció fet de formigó davant l'escullera del port, que servirà per protegir les naus de l'onatge. La paret no tocarà amb el moll, de manera que les embarcacions podran entrar-hi pels dos costats i es permetrà la renovació de l'aigua. En aquest nou espai, hi cabran 22 vaixells de 15 metres, 16 de 18 metres, 12 de 20 metres, 8 de 25 metres i 4 de 30, segons el projecte.

La tramitació es va iniciar el gener de 2014, amb la presentació d'un estudi d'impacte ambiental, malgrat que el projecte és de 2006. "Ara, si renoven la concessió del club, el podem tornar a posar en marxa", explica Mateu Dupuy, vicepresident del club nàutic pollencí. La propera passa serà redactar-ne el projecte bàsic i presentar-lo a la Comissió Balear de Medi Ambient. Actualment, al moll no hi poden amarrar embarcacions de 30 metres perquè hi ha massa poca profunditat. Pel que fa a les de 25 metres, hi ha tres amarraments.

Tres "ampliacions" en marxa

Aquest projecte és el més ambiciós que té el club nàutic pollencí, però no és l'únic. Els seus dirigents preveuen gestionar 63 amarraments més amb la instal·lació d'un pantalà flotant a Albercuix, enfront del torrent, aquest estiu. La iniciativa està pendent de la resolució de la Comissió Balear de Medi Ambient. L'ocupació temporal serviria per quatre anys, que és el màxim possible.

La instal·lació del nou pantalà disposa d'un pressupost de 212.000 euros (IVA inclòs). La intenció és condicionar el mollet existent i allargar-lo 72 metres cap a dins la mar perquè hi càpiguen les embarcacions de 6 i 8 metres d'eslora. "Si funciona i hi ha demanda, intentaríem allargar la concessió", explica Alan Ponte, president del Club.

L'altre projecte, que possiblement es posarà en marxa l'any 2016, és la gestió d'un camp de 200 boies per a embarcacions d'entre 8 i 25 metres d'eslora. Aquest projecte té un pressupost de 416.000 euros (IVA inclòs) i es preveu polèmic, ja que implicaria la retirada de les embarcacions que cada estiu fondegen de manera gratuïta en aquesta zona. "Hem de regular-ho perquè tothom fa el que vol", explica Ponte. Els usuaris consultats, però, no hi estan d'acord: "Volen privatitzar la mar", explica un d'ells.

Quasi el doble

Actualment, el Club Nàutic de Pollença gestiona 375 amarraments. La posada en marxa dels tres projectes implicaria la gestió de 325 punts d'amarratge més. Els responsables del Club defensen que no se'n vol treure un profit econòmic. "Som una associació sense ànim de lucre i volem el millor per al poble", diu Ponte. El club nàutic pollencí té 1.318 socis, només una quarta part dels quals són residents a les Illes.

 

 

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF