OPINIÓ

Palau de congressos... punt seguit?

Finalment, Barceló Hotels&Resorts (en 'venture' amb GL Events, multinacional francesa operant més de 40 espais de fires i congressos repartits per tot el món, una garantia de professionalitat i ocupació) ha estat l’adjudicatària del concurs del palau de congressos de Palma.

Han estat necessaris quasi vuit anys i entre 110 i 125 milions d’euros –una xifra exageradament alta si la comparam amb altres infraestructures de similars característiques fetes a Espanya la darrera dècada–, cinc concursos i quatre governs municipals diferents per tal de trobar una solució a l’operativitat de l’actiu.

Criden certament l’atenció algunes dades del concurs:

  • Garanties: 2,5M€ en aquesta classe de concursos no és una xifra que pressuposi gaire problemes per al guanyador en cas de que aquest vulgui abandonar el projecte. També sorprèn la seva contenció si tenim en compte que al primer concurs se’n demanaren 6M€, més ajustada a la realitat.
  • La diferència entre preus de compra que donava l’altre concursant i la guanyadora. No és una xifra petita: l’empresa finalment perdedora oferia quasi un 50% més que l’adjudicatària, 60M per la compra,19,5M€ més. La diferència de lloguer que sí que va oferir Barceló (400.000€ anuals) no eixuga els 19,5M€ en els 37 anys de contracte.
  • La nota que separa Barceló i Melià Hotels International respecte dels aspectes tècnics (13,05/20 a 9,4/20), tot i que ambdues ofertes havien estat catalogades “de molt bones i quasi iguals”. Tenint en compte que en l’oferta econòmica Barceló i Melià empataven (75,79 contra 75,6), ha estat en la valoració subjectiva del jurat on s’ha decidit el concurs. Com va dir un bon amic meu, hoteler de raça: “Deuen ser molt espavilats, els funcionaris de Cort i del Govern, per suspendre els professionals de Melià”. Raó no li'n falta.
  • El 'fee' del 5% sobre facturació, fix durant tota l’adjudicació. És normal en un projecte posar un cànon baix de facturació els primers anys. Però no tant que aquest sigui fix els 37 anys de contracte. Possiblement, aquí el redactor del concurs ha estat molt generós... i serà molt difícil que el retorn de la inversió (110-125M€, encara no està clar) es pugui aconseguir en aquesta adjudicació.

Llevat que el palau de congressos de Palma esdevingui el primer 'fair center' del Mediterrani, de la qual cosa tots n’estaríem orgullosos i satisfets.

 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF