Publicitat
Publicitat

COMPTES PÚBLICS

El PP admet el forat deixat per Bauzá, però diu que no justifica l'augment del dèficit

Els populars afirmen que el Govern incomplirà l'objectiu "perquè vol i no perquè no pugui", i donen per segura una pujada d'impostos "a la classe mitjana"

El PP considera que  el forat pressupostari de 420 milions deixat per l'anterior Govern de José Ramón Bauzá no justifica l'augment del dèficit per a enguany anunciat per la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera (PSIB). Els populars admeten el desajustament pressupostari però asseguren que aquest ja havia estat avançat per l'anterior responsable d'Hisenda, Josep Vicent Marí (PP), i que respon a un "dèficit estructural" pel mal finançament de Balears. Així, afirmen que si el nou Govern de Francina Armengol ha augmentat la previsió de dèficit fins a l'1,5% del PIB per a enguany –més del doble del 0,7%– és "perquè vol i no perquè no pugui", i perquè els nous responsables polítics de les conselleries han anunciat mesures que suposen més despesa sense preveure cap ajustament.

Així ho han afirmat aquest dimarts la portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, i el diputat Antoni Camps, que han aprofitat per dir que amb el nou Govern d'esquerres torna "la festa de la despesa" i que això es traduirà en un augment dels impostos a "la classe mitjana". Malgrat aquestes crítiques, Prohens i Camps han admès també que la situació pressupostària deixada per l'anterior Executiu del PP "no era la ideal", que Bauzá només va complir l'objectiu de dèficit en un dels seus quatre exercicis pressupostaris i que, segons ha dit la mateixa portaveu, un informe de la Intervenció General del 2 de juliol, just abans que el Govern de Francina Armengol prengués possessió, preveia que el dèficit de la Comunitat se situaria en l'1,01% en el tancament de l'any, superant ja el límit permès per l'Estat. 

Però els populars consideren que si la consellera Cladera ha augmentat aquesta previsió fins a l'1,5%, la qual cosa representa que el desajust serà de 225,5 milions i això obligarà el Govern a endeutar-se encara més, és perquè les distintes conselleries del nou Executiu han anunciat "mesures estrella" que suposen més despesa. "L'increment del dèficit només es atribuïble al nou Govern", ha reiterat Prohens, mentre que Camps ha dit que Cladera "no està a l'altura" de la seva responsabilitat de controlar la despesa al capdavant d'Hisenda. Cladera advertí divendres que l'augment del dèficit previst es feia sense tenir en compte l'aplicació de noves polítiques. Els diputats del PP no han sabut concretar quines són les mesures que provocaran més despesa en els pressuposts d'enguany. Prohens ha parlat de la nova renda bàsica, que no s'aplicarà almanco fins l'any que ve, i de "la targeta sanitària per a tothom" i de "l'augment de professors i metges".

Donen suport a reclamar un dèficit més flexible

Els populars han anunciat que presentaran una interpel·lació en el Parlament perquè la Conselleria doni explicacions per aquest augment del dèficit previst i sobre una pujada d'impostos que, malgrat que des del Govern s'ha remarcat que just afectaria les rendes més altes, des del PP asseguren que acabarà repercutint sobre "la classe mitjana i les petites empreses".

Sobre la reclamació del Govern d'Armengol a l'Estat perquè Balears tingui un límit de dèficit més flexible, Antoni Camps ha dit que el PP li donarà suport a això, perquè ha recordat que l'Executiu de Bauzá ja ho va fer així per compensar el mal finançament autonòmic. Amb tot, el diputat popular ha reiterat que ara mateix es disposa de més marge per una millor situació econòmica i perquè el nou Govern també s'ha trobat amb ingressos extraordinaris no previstos. Quant a això, ha apuntat 35 milions d'euros més de la liquidació definitiva dels pressupostos de 2013, 40 milions de l'augment en la recaptació de tributs cedits i 40 milions menys d'interessos de pagar pel fons de liquidat autonòmic.

 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF