Publicitat
Publicitat

Oceana exigeix que l’ampliació de Cabrera sigui de 90.000 hectàrees

El vicepresident de l’organització ha demanat al PSIB i MÉS que compleixin els seus compromisos electorals i siguin coherents amb la proposició de llei que el PSIB presentà quan estava a l’oposició

L’anunci de l'ampliació del Parc Nacional Maritimoterrestre de Cabrera s’ha produït aquest dijous, just tres dies després de la primera reunió entre el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Viçens Vidal, i el vicepresident d'Oceana, Xavier Pastor. L’organització valora positivament el projecte que dilluns ja tractà amb el Govern. No obstant això, es manté alerta davant la possibilitat que l’ampliació sigui només de 20.000 hectàrees.

“No podrem acceptar que després de tant d'esforç ara véngui ‘el tío Paco con las rebajas’”, ha publicat Pastor en el seu compte de Twitter. El responsable d’Oceana demostra així la demanda d’un projecte ambiciós i a gran escala en un moment clau per a l’illa de Cabrera. Pastor s’ha queixat que l’ampliació no queda clara i ha advertit que, en el cas que sigui menor a 90.000 hectàrees, deixarà fora del parc ecosistemes de gran importància.

Així mateix, a través d’un comentari en la notícia de l’ARA Balears en què s’informa de l’anunci del Govern, Pastor ha exigit que la proposta que es dugui al Congrés dels Diputats sigui coherent amb la proposició de llei que el PSIB presentà quan estava a l’oposició, en la qual es demanava l’ampliació del parc a 90.000 hectàrees. “El PSIB i MÉS han de complir els seus compromisos electorals”, ha afegit.

La iniciativa, que demà es traslladarà al Consell del Govern, ha estat anunciada aquest matí per la presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la visita al parc nacional. Es tracta d’una ampliació de com a mínim el 100% de la reserva natural. En cas que arribi fins a 90.000 hectàrees, Cabrera es convertirà en el major parc nacional de l’Estat i en el segon més gran del Mediterrani, després de Grècia.

La nova zona protegida de 1.000 metres de profunditat aportaria riquesa procedent dels fons marins, com fons coral·lígens i hàbitats batials, al conjunt de la xarxa de parcs estatals, segons ha explicat el conseller. La inversió econòmica no es definirà fins que es concreti l’àrea d’ampliació. En aquest sentit, Vidal ha assegurat que la Guàrdia Civil té la tecnologia de radars i vigilància necessària per afrontar l’ampliació i que també cal millorar l'ús dels mitjans actuals. Tot i això, assumeix que l'actuació suposarà un augment del cost públic, però defensa que “gastar diners en conservació és invertir en el nostre futur”.

Armengol ha mostrat la intenció per “tornar a Cabrera el lloc que li pertoca” i ha afirmat que la mesura es durà a terme “des del diàleg, amb totes les institucions implicades, però fent possible i reivindicant la protecció i l’estima del nostre medi ambient, allò que si espenyam, no tornarem a tenir mai més”.

Vidal i Armengol han visitat avui l’illa de Cabrera per tal de comprovar les tasques de neteja que hi duen a terme 10 voluntaris des de fa dues setmanes. El GOB denuncià el mes passat l’aparició “d’una sopa de plàstics” a les costes del parc natural. Així doncs, el Govern es coordinà amb el programa de suport de la Creu Roja per solucionar la problemàtica. Des de fa vuit anys, l’entitat du a terme aquesta activitat voluntària de neteja de platges, però enguany és la primera vegada que es realitza a l'illa de Cabrera.