OPINIÓ

Obrir menys mesos, còmode però improductiu

Com cada any, Pasqua enceta la temporada turística. Mentre alguns desfilen amb la cadena al peu, altres s’encadenen a la barra del bar i no precisament per beure, sinó per fer jornals de 12 hores i ja no sortir-ne fins a finals d’octubre. Entre les mentidotes que repeteix el tàndem Govern i grans hotelers, la més grossa és que l’hivern va bé. Les dades de la Seguretat Social i les constatacions de professionals i sindicats són clares. L’estiu s’escurça i costa més d’arrencar, mentre que el novembre ja és improductiu.

Algú em dirà que Palma funciona bé, i és cert. És una excepció que, a més, té com a característica que una part important dels visitants s’allotgen en pisos i apartaments de lloguer, que el Govern no ha volgut regular seguint una vegada més les instruccions hoteleres.

La realitat és que el producte turístic Balears no funciona a l’hivern. Els polítics repeteixen allò de desestacionalitzar, però succeeix el contrari. Cada vegada és més estacional, la nostra economia, i això és molt perillós. Tenim una fàbrica que ha de produir el mateix cada pic amb menys temps i que, per tant, l’únic que fa any rere any és ampliar la seva capacitat punta. Aquest és el motiu principal de les reformes hoteleres d’aquest hivern. El 7 d’agost de 2014 tornàrem a batre un trist rècord, el de població suportada, amb prop de 2 milions de persones. Posam els recursos naturals i el personal al límit perquè als hotelers els surten els nombres així. El president de la Cambra de Comerç em va dir fa poques setmanes que “la demanda s’ha de generar” i s’ha de fugir del lament constant que no vénen turistes perquè no hi ha vols. Amb les portes tancades, no vindran.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF