Portada 02/08/2015

Nou anys sent més que una nit de l’art

El proper 7 d’agost arranca a Alaró el festival d’art contemporani Alart

Josep Salmeron
2 min
EXPOSICIONS D’OBRES INNOVADORES
 Santiago Ydáñez (1), considerat un dels artistes de la seva generació més valorats en els àmbits estatal i internacional,  presenta el seu treball ‘O nada o todo’. Per altra banda, Fernando Villena (2) exposa ‘Island life: work in progress’ a la galeria Addaya

PalmaUna setmana és el temps que converteix Alart en un festival. Tot i mantenir-se en un format de nit de l’art, el proper 7 d’agost s’inicia aquest projecte que compleix nou anys des de la seva primera edició i que ha servit de mirall per a altres nits de l’art que han anat sorgint en els darrers anys en altres pobles. Organitzat i coordinat per la galeria d’art Addaya, amb el patrocini de l’Ajuntament d’Alaró, hi haurà exposicions i actuacions en directe, en què participaran més de 70 artistes visuals, a més de dansa i tallers oberts. Tot això, es durà a terme durant el vespre del proper divendres.

Hi haurà una forta participació d’artistes de tot l’Estat i també d’internacionals, a més d’oferir una representació d’artistes de la mateixa localitat. Després de la nit de l’art, les exposicions, Casal Son Tugores, Ajuntament, XF Alaró i Addaya Centre d’Art Contemporani, com altres espais, es mantindran oberts durant totes les festes del poble, fins al 16 d’agost.

Elevat nombre de participants

Artistes d’arreu del món presenten les seves obres en una nova edició d’Alart amb gran nombre de participants: més de 70 joves provinents de països com Bolívia, Brasil, Síria, Mèxic, Rússia o Gran Bretanya, així com nombrosos artistes espanyols i una important representació d’artistes illencs. Tots ells exposaran obres innovadores en diferents espais de què disposa Alaró.

Una d’aquestes exposicions és la que realitzarà l’artista Santiago Ydáñez al casal Son Tugores. El jaenès es troba instal·lat entre Granada i Berlín i representa per importants galeries de Berlín, Nova York, Xangai, Mèxic, Madrid, Porto o Màlaga. És considerat un dels artistes de la seva generació més valorats en els àmbits estatal i internacional. Fa uns anys va realitzar residència a la galeria Addaya, a Alaró, i d’aquí ve la possibilitat de l’exposició que farà al festival, tot i que no està directament relacionada amb la residència.

També cal destacar les exposicions que es faran a Alaró XF, seu de la galeria de Xavier Fiol (Palma) a la població, amb l’artista Santiago Picatoste i el seu treball anomenat Magnet. I també, la mostra de Fernando Villena Island life: work in progress a la galeria Addaya Centre d’Art Contemporani.

Col·laboració amb Incubarte

Com cada edició, Alart manté en el seu programa la mostra audiovisual dedicada al videoart. Enguany, però, tindrà un caràcter més internacional gràcies a la col·laboració que s’ha fet amb Incubarte, el Festival Internacional d’Art de València. En aquesta secció cal assenyalar el gran nombre de participants vingust d’arreu del món: Olga Guse (Rússia), Huda Takriti (Síria), Mariana Collares, Elen Gruber i Daniel Duda (tots tres de Brasil), Adrián Regnier Chávez (Mèxic), Patrick Moser i Liat Berdugo (EUA) i els epsanyols Elvira Palazuelo, Emilio Lizcano i Romero y Orduña. També es projectarà al Teatre d’Alaró el vídeo Zona compartida, de Félix Fernández, realitzat durant la seva residència a Alaró. És, segons el mateix Fernández, “una aproximació al substrat cultural inconscient que tots compartim”.

Els organitzadors del festival volen mantenir l’afluència íntima de públic dels darrers anys.

stats