ELECCIONS MUNICIPALS
Portada 18/05/2015

Manacor, la incertesa de la fidelitat dels votants del PP sense Pastor

Quatre partits a l'esquerra i l'expansió d'AIPC amb un partit silloter

M. Pinya
3 min
Cartells amb els candidats a l'Ajuntament de Manacor. M. BONNÍN

ManacorFeia molts anys que unes eleccions municipals no presentaven un panorama tan obert i amb tan poques certeses com és el cas de Manacor. La ruptura amb el PP de qui va ser el seu candidat des de 2003 i batle des d'aleshores, Toni Pastor, obre un escenari ple d'incògnites.

El Partit Popular guanyà les eleccions el 2011 per majoria absoluta i, amb el 40% dels vots (6.190), aconseguia tenir 11 regidors. Molt per darrere quedaven el PSIB-PSOE amb 3 regidors (2.021 vots), PSM-IV-ExM amb 2 regidors (1.616 vots), AIPC també amb 2 regidors (1.492 vots), ALM amb 2 regidors (1.298 vots) i Esquerra Republicana amb 1 regidor (965 vots). Quedaven sense representació Esquerra Unida (312 vots) i la Lliga Regionalista (601 vots).

Les diferències d'aquesta convocatòria electoral respecte dels comicis de 2011 són moltes i notòries. El PP va passar el 2012 de tenir la batlia a formar part de l'oposició, una vegada que Pastor fou expulsat del partit però aconseguí el suport de 7 regidors per crear Coalició per Manacor –Catalina Riera, Francisca Rufiandis, Maria Bover, Sebastiana Sureda, Maria Magdalena Sureda, Roberto Flores i Cristina Matamalas– i continuar l'acord de govern amb AIPC (2), amb qui havia pactat tot i tenir majoria absoluta ben igual que havia fet en el mandat de 2007-2011, i també integrar en l'equip de govern els dos regidors d'ALM. Els tres regidors restants –Antoni Sureda, Antoni Servera i Llorenç Bosch– s'han mantingut fidels a la posició ortodoxa del PP.

Més enllà del canvi de partit de Pastor i els seus fidels, que es presenten ara per El Pi, la renovació dels candidats és també una altra de les novetats d'aquestes eleccions en el cas d'El Pi, del PP i de MÉS. Catalina Riera, actual regidora d'Urbanisme i primera tinent de batle de Manacor, té el repte de mantenir l'estirada de Pastor una vegada que aquest es presenta pel Consell de Mallorca. En el cas dels populars, Pedro Rosselló, advocat i home de partit que aquesta legislatura ha estat secretari general de l'Ibanat, haurà de demostrar si és capaç de mobilitzar un electorat que es desconeix si compra les tesis i l'equip de Pastor o si es manté fidel a la marca del PP i permet una majoria suficient per governar en solitari.

MÉS per Manacor, que es presenta ben igual que ja féu el PSM el 2003 amb Esquerra Republicana, aspira a créixer i superar els tres regidors que tenen actualment les dues formacions per separat. Sebastià Gaià, qui ha liderat el PSM els dos darrers mandats, fa una passa enrere perquè n'agafi el relleu qui aquests anys ha estat el seu número 2, Miquel Oliver. Els ecosobiranistes aspiren a superar el seu “sostre”, 5 regidors.

Tanmateix, la irrupció de Volem (Podem) fa difícil fer conjectures. El músic i comunicador Carles Grimalt ha fet el salt de les pantalles d'IB3 a la política i s'espera que arrossegui electorat d'esquerres, que tindrà ara quatre opcions diferents per triar.

Amanda Fernández repeteix com a candidata del PSIB-PSOE, amb una llista jove. També repeteix de candidat Xavier Morell, ara amb Guanyem, i que aspirà a la batlia el 2011 però no aconseguí representació.

Una altra novetat important en aquestes eleccions és la candidatura d'AIPC en coalició amb el partit Silloters y Simpatizantes (SYS) amb la intenció d'aconseguir sumar un regidor als dos que tenen actualment. Joan Gomila, històric dels independents de Portocristo, encapçala la llista. La incògnita és si AIPC-SYS tornarà a donar suport al PP ara que Pastor ja no hi és a l'hora de fer-se necessaris per a un pacte de governabilitat, com ha fet des de 2003.

UpyD i ECOVIB són les altres llistes que es presenten al municipi, encara que no s'espera que aconsegueixin representació.

stats